Radboud Universiteit Nijmegen


Benoemingen

Dr. Hans Zantema bijzonder hoogleraar Applications of term rewriting in theorem proving
Dr. Hans Zantema (Goingarijp, Friesland, 1956) heeft met ingang van 1 september de bijzondere leeropdracht Applications of term rewriting in theorem proving aan de Radboud Universiteit Nijmegen aanvaard. De leeropdracht is ondergebracht bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Termherschrijven (term rewriting) is een formaat voor het beschrijven van berekeningen. Theorem proving is een technologie om wiskundige bewijzen met behulp van de computer te controleren. Het behoort tot de specialismen van de groep Grondslagen van de Wiskunde en Informatica.

Hans Zantema studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1983 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2000 werkzaam op de afdeling Informatica van de TU Eindhoven.

Prof. mr. Steven Bartels, hoogleraar Burgerlijk Recht Mr. S.E. (Steven) Bartels (Rijswijk, 1971) is met ingang van 1 februari 2008 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Burgerlijk Recht. Hij wordt de opvolger van prof. S. Kortmann, die per 1 september het ambt van rector magnificus heeft aanvaard.

Steven Bartels studeerde van 1990 tot 1995 Nederlands Recht aan de Universiteit van Maastricht. Hij promoveerde in 2004 in Utrecht op de dissertatie De titel van overdracht in driepartijenverhoudingen.

Bartels is sinds 2005 hoogleraar Notarieel Recht en Goederenrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij is onder meer voorzitter van de werkgroep Duaal Wetenschappelijk Onderwijs van de VSNU en redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht.

Mr. Dennis Faber, hoogleraar Burgerlijk Recht, in het bijzonder Onderneming en Recht
Mr. N.E.D. (Dennis) Faber (Assen, 1969) is met ingang van 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Burgerlijk Recht, in het bijzonder Onderneming en Recht.

Mr. Faber was van 1999 tot september 2007 directeur van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R), een samenwerkingsverband tussen de Nijmeegse rechtenfaculteit en een aantal gerenommeerde advocaten- en notariskantoren en bedrijven, erkend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In het jaar 2006-2007 was hij hoogleraar op de Kruithofleerstoel aan de Universiteit van Antwerpen.

Mr. Faber geeft onderwijs aan studenten en praktijkjuristen op het gebied van ondernemingsrecht, bank- en effectenrecht, financiering en zekerheden, insolventierecht en goederenrecht. Ook treedt hij op deze terreinen op als adviseur. Faber is tevens senior counsel bij het internationale advocatenkantoor Clifford Chance LLP.

Dr. Ton Dijkstra, hoogleraar Psycholinguïstiek en Meertaligheid Dr. A.F.J. (Ton) Dijkstra (Tilburg, 1955) is met ingang van 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen en de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen, met als leeropdracht Psycholinguïstiek en Meertaligheid.

Ton Dijkstra is sinds 1990 als docent en hoofddocent verbonden aan de opleidingen Cognitieve Psychologie, Cognitieve Neurowetenschappen en Kunstmatige Intelligentie, ondergebracht in de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Sinds 2004 is hij tevens hoofd van de afdeling Psycholinguïstiek bij het NICI (Nijmegen Institute for Cognition and Information).

In de afgelopen jaren heeft Dijkstra gewerkt aan een computermodel voor woordherkenning bij meertaligen. Binnen de Radboud Universiteit vindt het onderzoek naar taalverwerking en meertaligheid plaats aan verschillende instituten die nauw met elkaar samenwerken. Dat is de reden voor de benoeming bij twee faculteiten.

Dr. Ruud Meulenbroek, hoogleraar Motorische Controle Dr. R.G.J. (Ruud) Meulenbroek (Middelburg, 1958) is met ingang van 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Motorische Controle.

Sinds 1984 is Ruud Meulenbroek werkzaam aan de Radboud Universiteit bij de groep Cognitieve Psychologie, ondergebracht in het onderzoeksinstituut NICI (Nijmegen Institute for Cognition and Information). Meulenbroek is deskundig op het gebied van de motorische controle, met name de neurocognitieve achtergronden van de planning, uitvoering en coördinatie van bewegingen.

Hij publiceerde over (simulatie-)modellen van reik- en grijpbewegingen, psychomotorische aspecten van teken- en schrijfbewegingen, stress en mogelijke mechanismen achter de muisarm en andere vormen van RSI.
Sinds 2004 is Ruud Meulenbroek manager van het Europese onderzoeksproject Joint Action Science and Technology. Sinds 2006 is hij opleidingsdirecteur van de tweejarige Master of Science-opleiding Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Prof. Frans Cremers, hoogleraar Moleculaire Biologie van Genetische Oogaandoeningen
Prof.dr. F.P.M. (Frans) Cremers is met ingang van 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen met als leeropdracht Moleculaire Biologie van Genetische Oogaandoeningen. Cremers was reeds als bijzonder hoogleraar met diezelfde leeropdracht verbonden aan de Radboud Universiteit. De bijzondere leerstoel is met deze benoeming vervallen.

Prof. Frans Cremers is hoofd van de sectie moleculaire genetica van de afdeling antropogenetica in het Nijmeegs Centre for Molecular Life Sciences. Zijn onderzoeksgroep identificeert blindheidgenen. Hij ontdekte in 1990 als eerste een gen dat betrokken is bij erfelijke blindheid. Vijf jaar later identificeerde hij als eerste een gen voor erfelijke doofheid.
Zijn groep blijft zoeken naar nieuwe, bij netvliesaandoeningen betrokken genen. Ook ontwikkelt ze technieken om bij vrijwel alle patiënten met erfelijke slechtziendheid de onderliggende gendefecten op te kunnen sporen. Dat is niet alleen van belang voor een accurate diagnose en erfelijkheidsadvies, het vormt ook de basis voor succesvolle toepassing van nieuwe therapieën.

Dr. Baziel van Engelen, hoogleraar Neuromusculaire Aandoeningen Dr. Baziel van Engelen (1957) is benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen met als leeropdracht Neuromusculaire Aandoeningen. Van Engelen was reeds eerder bijzonder hoogleraar Neuromusculaire Aandoeningen, in het bijzonder de myopathieën, op voordracht van het Prinses Beatrix Fonds. Neuromusculaire aandoeningen vormen reeds jaren een belangrijk klinisch- en onderzoeksspeerpunt van het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit. Het onderzoek naar deze aandoeningen is ondergebracht bij de afdeling Neurologie en participeert in het hoofdprogramma Neurowetenschappen (Instituut voor Neurowetenschappen). Het onderzoek beslaat een breed maar geïntegreerd veld dat bestaat uit kliniek, fysiologie, biochemie, pathologie, moleculaire biologie en genetica.

Baziel G.M. van Engelen studeerde geneeskunde te Nijmegen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich op het gebied van de neurologie. Sinds 1994 is hij verbonden aan de afdeling Neurologie van het UMC St Radboud.
Naar boven

Meer informatie
Wetenschapsredactie
Radboud Universiteit Nijmegen
T: (024) 361 60 00
E: info@communicatie.ru.nl