Gemeente Ede

nummer 130 / Ede, 12 juni 2007

Lokale organisaties gaan belangrijke rol spelen

Wijkwerkbedrijf `Voorwerk Ede` 1 september van start

Mensen in de bijstand weer aan het werk helpen en het ondersteunen van Edese wijken en hun bewoners met het uitvoeren van allerlei diensten . Dat zijn de belangrijkste doelen die de gemeente Ede wil verwezenlijken met het oprichten van een wijkwerkbedrijf. Voorwerk Ede start op 1 september. Edese organisaties als Permar, ROC A12, Opella en De Medewerker zullen nauw bij het wijkwerkbedrijf betrokken worden.

Het wijkwerkbedrijf krijgt de vorm van een gemeentelijke stichting. De gemeente heeft voor die vorm gekozen omdat in Ede veel kennis en ervaring is om het bedrijf tot een succes te maken. De gemeente hecht met name aan korte lijnen met allerlei organisaties en instellingen die binnen de gemeente actief zijn. Een eigen stichting biedt daar de beste garanties voor.

Voorwerk Ede gaat klein beginnen. Op basis van ervaringen uit de praktijk zal het bedrijf groeien en zich ontwikkelen. De gemeente wil
1½ jaar ervaring opdoen met het bedrijf en gaat dan de resultaten evalueren. Het wijkwerkbedrijf gaat mensen met een bijstandsuitkering via drie kanalen aan de slag helpen: via Work First, via participatiebanen en via doorstroombanen.

Work First
Work First houdt in dat iedereen die bij de gemeente Ede een aanvraag voor een bijstandsuitkering doet, eerst een aantal maanden aan het werk gaat om te kijken in hoeverre werk mogelijk is en welk werk dan het beste past. Work First wordt op dit moment nog door Permar uitgevoerd. Vanaf 1 september wordt Voorwerk hiervoor verantwoordelijk. De praktische uitvoering zal nog steeds op locatie bij Permar gebeuren.

Participatiebanen
Participatiebanen zijn bedoeld voor mensen waarvan de gemeente verwacht dat ze op korte termijn niet in aanmerking zullen komen voor een gewone baan. Door met behoud van uitkering maatschappelijk nuttig werk te doen, wennen deze mensen weer aan een werkritme en doen ze waardevolle ervaringen op. In bepaalde gevallen is het mogelijk hen een bonus bovenop de uitkering te geven.

Doorstroombanen
Doorstroombanen zijn bedoeld voor mensen die met een beetje extra werkervaring wél in aanmerking komen voor een gewone baan. Dat beetje extra ervaring kunnen ze dan gedurende maximaal een jaar opdoen door een baan via het wijkwerkbedrijf.

Maatschappelijk nut
Het is de bedoeling dat mensen via het wijkwerkbedrijf maatschappelijk nuttig werk doen dat anders zou blijven liggen. Het bedrijf begint naar alle waarschijnlijkheid met drie projecten. In het project wijkservices gaat een groep vrouwen diensten als strijken en poetsen, uiterlijke verzorging en maaltijdservices aanbieden. Dit project wordt in nauwe samenwerking met organisaties als Opella en De Medewerker ontwikkeld; ook gaat het wijkwerkbedrijf Permar assisteren bij het groenonderhoud in de gemeente en tenslotte gaan mensen van het wijkwerkbedrijf in overleg met Welstede en de Pemar een rol spelen in het gebouwenbeheer voor Welstede en de SWO. Op termijn gaat het bedrijf mogelijk dit beheer geheel op zich nemen.

Tot slot is de gemeente momenteel in gesprek met het ROC A12 en diverse aanbieders van huishoudelijke hulp in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om via stichting Voorwerk mensen met een uitkering aan het werk te krijgen bij deze zorgaanbieders.

---