KNHS


Nederlands dressuurteam schrijft historie

31 augustus 2007
kjm-070831-goud.jpg

Europees Goud voor Nederland

TURIJN (KNHS) - Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen dressuur wist niet Duitsland maar Nederland goud in de landenwedstrijd te winnen. "Ik heb bijna alle medailles gewonnen die er te winnen waren, maar de gouden teammedaille ontbrak nog in mijn verzameling", vatte Anky van Grunsven de euforie die in het Nederlandse kamp heerste bondig samen. Stralend stonden de vier Nederlandse ruiters op de hoogste trede van het ereschavot en zongen het Wilhelmus uit volle borst mee.

Natuurlijk hadden op de eerste dag van dit EK Laurens van Lieren (Rijswijk) met Hexagon's Ollright en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine al voortreffelijk gepresteerd, waardoor er de mogelijkheden lagen om goud te pakken, als ook Anky van Grunsven (Erp) en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) sterke ritten zouden neerleggen. In de ochtend reed Anky van Grunsven een zeer goede rit. Nergens fouten, misschien af en toe een minieme hapering, maar alleen kniesoren die op deze slakjes zout wilden leggen. In alle onderdelen was er de volledige controle en werden alle onderdelen stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd. Voor sommigen was het één van de beste ritten van deze combinatie in de Grand Prix, alhoewel voor andere criticasters aan de andere kant haar score van 77.458% toch iets minder was dan haar wereldrecordscore vorig jaar tijdens het CHIO van Rotterdam.
Imke Schellekens Bartels had na de iets tegenvallende rit van Nadine Capellmann de mogelijkheid de Duitsers met een sterke rit, samen met Hunter Douglas Sunrise, verder onder druk te zetten. En dat deed Imke! In de stap scoorde ze hoog. In de indrukwekkende galop scoorde ze ook, net als in bijna alle andere onderdelen. Imke reed gedurfd en met lef en werd beloond met een score van 74.167%.
Daardoor moest de laatste starter voor Duitsland, Isabell Werth met Satchmo, een score op de mat leggen van afgerond 78% om Nederland van het goud af te houden. Dat lukte niet. Vanaf bijna het allereerste moment slopen kleine foutjes in de proef. Op onderdelen waar de juryleden anders achten en negens uit de bolhoed toveren bleven ze nu steken op zevens, met af en toe een acht en slechts eenmaal een negen, die ook nog afkomstig was van het Duitse jurylid. Toen de score van Isabell - de allerlaatste starter - bekend werd gemaakt (76.708%) vielen de Nederlanders elkaar huilend in de armen. Eindelijk was het gelukt om team goud te winnen. "Ik zie dit als een overwinning voor het collectief. We hebben alle vier goed gepresteerd. We hebben fijne paarden, die samen met ons keihard hebben gewerkt om dit niveau te halen. We kunnen trots zijn op onszelf en trots op elkaar dat we voor het eerst in de landenwedstrijd goud hebben weten te winnen", aldus Anky.
Sjef Janssen zag met een brede glimlach de huldiging van het Nederlandse team aan. Geen wonder, want minder dan een half jaar geleden gooide hij als bondscoach er het bijltje bij neer, om - amper een maand later - vervolgens weer aan te treden als trainer. Mede zijn onconventionele aanpak in de aanloop heeft het Nederlandse team goud gebracht en met dat eremetaal wil hij ook uit Hong Kong terugkeren.

Na Nederland en Duitsland eindigden de Zweden op de derde plaats, nipt voor de Zwitsers. Zaterdag staat de Grand Prix Spécial op het programma en ook daarin wordt om medailles gestreden. Alle vier de Nederlandse combinaties komen aan de start. Op zondag is het de Kür op muziek die op het programma staat, en daarin mogen van ieder land maximaal drie ruiters aan de start komen en ook dan gaat het om individuele medailles.

"Ik ben ongelooflijk blij met mijn paard. Zes maanden geleden reed ik met haar de eerste Grand Prix en nu - als debutant - deel uit mogen maken van het Nederlandse team, dat voor het eerst goud weet te winnen op een internationaal kampioenschap? De droom van elke ruiter", aldus Hans Peter Minderhoud.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.eudressagechampionship.com
Snellere info zie: www.hippodata.de

Uitslag Landenwedstrijd EK:


1) Nederland - 222.083%

- Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 70.458%
- Laurens van Lieren - Hexagon's Ollright - (68.542%)
- Anky van Grunsven - Keltec Salinero - 77.458%
- Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Sunrise - 74.167%
2) Duitsland - 220.792%

- Monica Theodorescu - Whisper - (69.708%)

- Ellen Schulten-Baumer - Donatha S - 71.667%
- Nadine Capellmann - Elvis VA - 76.708%

- Isabell Werth - Satchmo - 76.750%

3) Zweden - 208.000%

4) Zwitserland - 205.333%

5) Groot-Brittannië - 205.042%

Tussenstand individueel EK:


1) Anky van Grunsven - Keltec Salinero - 77.458%
2) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 76.750%

3) Silvia Iklé (Zwi) - Salieri CH - 74.583%
4) Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Sunrise - 74.167%
8) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 70.458%
15) Laurens van Lieren - Hexagon's Ollright - 68.542%

Programma:

zaterdag, 1 september 2007
Grand Prix Special Individueel

09.30 - 12.30 uur

15.00 18.00 uur

zondag, 2 september 2007
Grand Prix Kür Individueel

11.00 - 16.00 uur

Foto: www.melissen.net