VSNU

Persbericht: Universiteiten steeds internationaler (universiteiten presenteren branchejaarverslag)

31-8-2007 De Nederlandse universiteiten presenteren vandaag hun branchejaarverslag over het kalenderjaar 2006. Het verkiezingsjaar was het jaar van vernieuwingen binnen het onderwijs, aandacht voor jonge wetenschappers en verdergaande internationalisering van het onderwijs en onderzoek.

In het bacheloronderwijs is meer aandacht voor verschillende leerstijlen. Steeds meer universiteiten motiveren studenten via honoursprogramma's en intensiever onderwijs tot betere prestaties. Nederlandse masteropleidingen blijken steeds meer in trek bij buitenlandse studenten. In 2006 schrijven meer dan 2.500 buitenlandse studenten zich in voor een Nederlandse masteropleiding. Ook onder Nederlandse studenten groeit de mobiliteit; ruim 11 procent kiest na hun bachelor voor een masterstudie aan een andere universiteit.

Universiteiten werken in 2006 aan betere begeleiding van promovendi, onder meer door het inrichten van graduate schools. Daarnaast spannen ze zich in om de loopbaanperspectieven voor jonge onderzoekers te verbeteren. Sommige universiteiten verkennen de mogelijkheden van tenure tracks, waarbij jonge onderzoekers door goede prestaties een vast dienstverband kunnen verwerven.

De internationalisering van de Nederlandse universiteiten zet in 2006 door. De uitwisseling van studenten en personeel leidt tot meer aandacht voor en erkenning van de kracht van het Nederlandse onderwijs en onderzoek.