VNG: grote zorgen over investeringen in de wijken

31/08/2007 17:50


VNG


VNG: grote zorgen over investeringen in de wijken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) constateert dat de financiering voor de wijkaanpak nog steeds niet adequaat is geregeld. Dit omdat het kabinet er kennelijk voor gekozen heeft om bij woningcorporaties nu vennootschapsbelasting te gaan heffen. Dit in tegenstelling tot het eerdere voornemen van een specifieke bestemmingsheffing.

De VNG constateert dat er op zich binnen de sector voldoende financiële ruimte is om tot extra investeringen in de wijken te komen. Het is voor de VNG onduidelijk hoe het kabinet de investeringen in de 40 prachtwijken wil financieren omdat de vennootschapsbelasting naar zijn aard en inningswijze tot gevolg heeft dat deze inkomsten naar de algemene middelen van het Rijk vloeien.

Mogelijk gaat het kabinet er voor kiezen om naast de vennootschapsbelasting nog op een andere manier middelen direct aan de corporaties te ontrekken ter financiering van de aanpak van de 40 prachtwijken. Als dat zo is dan heeft de VNG daar grote zorgen over omdat de corporaties dan in feite dubbel worden aangeslagen. Het is dan maar de vraag in hoeverre er dan nog voldoende ruimte overblijft om lopende en nieuwe afspraken voor investeringen in alle gemeenten kunnen worden gerealiseerd.

We moeten immers voorkomen dat er nieuwe achterstandswijken ontstaan. De VNG herhaalt de noodzaak voor iedere gemeente om direct inzicht te hebben in de reële investeringscapaciteit van de lokale corporatie. Dit is noodzakelijk om op lokaal niveau tot evenwichtige samenwerkingsafspraken te kunnen komen. De VNG vindt het dan ook tijd om met alle betrokken partijen om tafel te gaan zitten om tot reële oplossingen te komen.