Gemeente Spijkenisse


Wijkveiligheid Schiekamp Hoogwerf: veiligheidsgevoel gestegen

31 augustus 2007

Samen werken aan wijkveiligheid
Het veiligheidsgevoel in Schiekamp Hoogwerf is gestegen. Van een 6.9 in 2004 en een 6.8 in 2005, naar een 7.1 in 2006. Dit blijkt uit een enquête die gehouden is onder inwoners van Schiekamp Hoogwerf om de maatregelen uit het Wijkveiligheidsplan te evalueren.

In de vragenlijst zijn alle maatregelen genoemd uit het wijkveiligheidsplan. Bij iedere maatregel die men herkent is verzocht een centrale vraag te beantwoorden: In hoeverre vindt u dat deze maatregel heeft bijgedragen aan het verbeteren van de veiligheid in uw woon- en leefomgeving. In totaal hebben 807 mensen de vragenlijst ingevuld wat neerkomt op een respons van 24 %.

Het inspecteren van speelplaatsen door de gemeente Spijkenisse wordt het best gewaardeerd door inwoners (7,7). Op de tweede plaats het plaatsen van extra verlichting (7,6). Het snoeien van beplanting rondom parkeerplaatsen om autoinbraken tegen te gaan krijgt een derde plek van bewoners (7,5). Alle maatregelen kregen een voldoende.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de maatregelen bij de oudere doelgroep beter bekend zijn dan bij de jongere doelgroep. Opvallend is dat de handhavingsmaatregelen door de leeftijdsgroepen verschillend gewaardeerd worden. De controle op het foutief parkeren in de woonwijk en de controle op de hondenuitlaatgebieden krijgen een hogere waardering van de doelgroep 55 jaar en ouder. Het overdekken van de geldautomaat op winkelcentrum 't Plateau wordt het meest herkend en tevens hoog gewaardeerd.

Opvallend is ook dat de top 10 aan maatregelen uit het wijkveiligheidsplan, bepaald door inwoners uit de wijk zelf, een andere samenstelling heeft dan de top 10 aan waardering van maatregelen uit de enquête.

Vanaf 2003 is voor elke wijk in Spijkenisse een wijkveiligheidsplan opgesteld. Dit gebeurde interactief: samen met politie, woningcorporaties en bewoners werden de belangrijkste problemen geïnventariseerd. Daarna werd bekeken welke maatregelen genomen konden worden om de veiligheid in de directe woon- en leefomgeving te verbeteren. Zo'n twee jaar na vaststelling van het wijkveiligheidsplan in de gemeenteraad worden de acties, die in deze twee jaar zijn uitgevoerd, geëvalueerd met een wijkschouw en enquête onder bewoners.