Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Wijzen supermuizen de weg naar therapie?

Het NRC berichtte donderdag 30 augustus over de ontwikkelingen van supermuizen. Onderzoekers aan de Amerikaanse John Hopkins universiteit hadden bij deze muizen wijzigingen in het DNA aangebracht, waardoor hun spiermassa was verviervoudigd. In de berichtgeving wordt ook gesproken over de mogelijke toepassing bij spierdystrofie.

In het onderzoek draait het allemaal om de remming van het eiwit myostatine. Myostatine is een natuurlijk eiwit dat de aanmaak van spierweefsel in toom houdt. Zonder myostatine begint het spierweefsel zich onbelemmerd te ontwikkelen. Onderzoekers vragen zich af of het mogelijk is om de aanmaak van myostatine zo te beïnvloeden dat er een thearpie op gebaseerd kan worden voor bijvoorbeeld mensen met Duchenne spierdystrofie. Maar ook sporters en veefokkers zijn erg geïnteresseerd in de mogelijkheid van myostatine. Het onderzoek op dit gebied loopt al vele jaren en ook in het verleden zijn al 'supermuizen' ontwikkeld.

Toch zijn er nog erg veel vragen over bijvoorbeeld de gezondheidsrisico's op de langere termijn. Het is ook de vraag of mensen op dezelfde manier reageren als de muizen: al vele malen is gebleken dat je niet kunt blindvaren op de resultaten in muismodellen. Maar de resultaten van de onderzoeken op dit gebied zijn opzienbarend. De komende jaren zal moeten blijken of deze onderzoeksrichting de beloftes kan waarmaken.

Lees meer over statine bij de VSN-artikelen over onderzoek.
Lees het artikel in het NRC
Lees het artikel in Elsevier over myostatine
Lees het persbericht van de John Hopkins Universiteit
Ook het artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One is online te lezen Zie het origineel

31 augustus 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400