Greenpeace: Russen willen Nederlands radioactief afval niet

31/08/2007 12:30



St. Greenpeace Nederland



Transport radioactief afval vertrekt uit Rotterdam naar Rusland

Een schip geladen met honderden tonnen radioactief afval vertrekt vandaag uit Rotterdam, met als eindbestemming Rusland. Het gaat om verarmd uranium afkomstig uit de verrijkingsfabrieken van Urenco in Almelo en Gronau (Duitsland). Greenpeace voert rechtzaken tegen de transporten van Urenco, omdat er sprake is van het dumpen van radioactief afval. In Rusland is een cyberactie gestart waarin de Russische bevolking aan de Nederlandse overheid vraagt hun land niet meer als radioactief afvalputje te gebruiken.

Het verarmd uranium op containerschip MV Doggersbank vertrekt naar Sint Petersburg, vanwaar de containers per trein vervoerd worden naar Russische fabrieken in Angarsk, Tomsk en Novouralsk. Urenco voert al sinds 1995 het grootste deel van dit radioactief afval uit naar Rusland.

Voor Urenco is het dumpen in Rusland de goedkoopste optie, maar het is ook de meest vervuilende en gevaarlijke. In Rusland liggen al enorme hoeveelheden verarmd uranium voor lange tijd opgeslagen, vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Rondom de nucleaire installaties vindt ernstige radioactieve vervuiling plaats. Rusland heeft inmiddels een voorraad verarmd uranium van ruim 500.000 ton. Urenco beweert dat het verarmd uranium nuttig wordt ingezet, maar Rusland kan dergelijke hoeveelheden nooit hergebruiken.

Greenpeace heeft bezwaar gemaakt tegen de transportvergunningen van de Ministeries van VROM en Economische Zaken. Het ministerie van VROM heeft in mei 2007 dat bezwaar afgewezen. Greenpeace is vervolgens bij de Raad van State in beroep gegaan tegen deze beslissing, omdat het ministerie nooit heeft gecontroleerd of daadwerkelijk een deel van het verarmd uranium wordt hergebruikt. Ook heeft VROM zich niet uitgesproken over de 80-95% van het verarmd uranium dat in elk geval in Rusland achterblijft. Greenpeace vindt het onacceptabel dat sprake zou zijn van hergebruik wanneer slechts een fractie van het afval wordt verwerkt.

Het Ministerie van EZ heeft een exportvergunning verleend, maar nooit onderzocht wat de risico's van de transporten zijn. Op donderdag 6 september 2007 is er bij het Ministerie van EZ een hoorzitting over het bezwaar van Greenpeace tegen de exportvergunning.

Greenpeace eist dat de transporten van Urenco worden gestopt. Vanaf vandaag kan de Russische bevolking de Ministeries van VROM en EZ een e-mail sturen om te vertellen dat ze het Nederlands afval niet langer willen hebben . De nucleaire industrie in Rusland zorgt voor grote problemen en Nederland verergert die door afvalstoffen naar Rusland te sturen. Greenpeace wil dat Nederland zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn radioactief afvalprobleem, in plaats van Rusland te gebruiken als nucleaire vuilnisbelt.

In de fabrieken van Urenco in Almelo en Gronau wordt uranium verrijkt om het geschikt te maken als brandstof in kerncentrales. Daarbij ontstaan grote hoeveelheden van de reststof verarmd uranium.

http://www.greenpeace.org/russia/ru/1304563/
Van 2 t/m 7 september is Vladimir Tchouprov in Nederland. Hij is campagneleider bij Greenpeace Rusland en kan uit eigen ervaring verslag doen van de problemen met radioactief afval in Rusland.





http://www.greenpeace.org/russia/ru/1304563/