Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes schort gesprekken met minister Vogelaar op

31 augustus 2007

Aedes heeft de gesprekken met minister Vogelaar opgeschort. `We gaan ons met onze leden beraden nu het kabinet eenzijdig heeft besloten dat de corporaties vanaf volgend jaar belasting moeten gaan betalen', zegt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

Aedes was met de minister in gesprek op basis van de gezamenlijke ambities van de woningcorporaties zoals ze dat in februari in hun Antwoord aan de samenleving hebben vastgelegd. Over die ambitie is nauwelijks gesproken. De afgelopen maanden stelde het kabinet de begrotingsproblemen en het geld waarmee minister Vogelaar de extra investeringen in de wijken kan sturen centraal.

Zoals bekend wilde minister Bos een heffing aan de corporaties opleggen om zijn begrotingssaldo op te vijzelen. Het massale verzet tegen het zogenaamde Bosfonds heeft het kabinet ertoe gebracht met de corporaties te gaan praten over het schrappen van de belastingvrijstelling die ze hebben. Het kabinet heeft het gesprek dat Aedes daarover met minister Vogelaar voerde doorkruist. Het eenzijdig genomen besluit betekent dat de corporaties niet alleen hun belastingvrijstelling kwijtraken, maar naar gisteren bleek zelfs meer belasting moeten gaan betalen dan commerciële verhuurders. De komende vier jaar is dat bijna 2 miljard euro.

`De hele gang van zaken is verbijsterend', aldus Van Leeuwen. Aedes en minister Vogelaar waren het eens over de wijze waarop de minister politieke sturing zou hebben op de extra inzet van de corporaties in de 40 wijken van 200 miljoen per jaar gedurende tien jaar. Nu het kabinet de corporaties bijna 2 miljard belasting laat betalen, kan het kabinet de aanpak van de wijken zelf financieren.

`De leden van Aedes gaan onverkort door met het uitvoeren van hun Antwoord aan de samenleving', aldus Van Leeuwen. De leden van Aedes hebben een keiharde garantiestructuur opgezet om die ambities te realiseren. Als een corporatie te weinig geld heeft, zullen de alle andere corporaties naar draagkracht dat geld ter beschikking stellen.'

`De ambities zijn torenhoog, in steeds meer gemeenten bereiken corporaties en wethouders overeenstemming over forse investeringsplannen en corporaties nemen hun verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in de buurten en wijken waar mensen wonen.'

De komende dagen gaat Aedes met de Woonbond en de VNG bespreken hoe de uitvoering daarvan nog verder kan worden versneld.