Provincie Noord-Holland

Datum

31-8-2007

Onderwerp

Toch geld voor bibliobus in 2008

Martine Hartog

De bibliobus krijgt ook in 2008 geld van de provincie Noord-Holland. In 2004 hadden Gedeputeerde Staten besloten om de subsidie per 2008 stop te zetten. Nu wil de provincie de subsidie nog voor een jaar handhaven. Hierdoor krijgen gemeenten en bibliotheken extra de tijd om goede alternatieven voor de bibliobus te ontwikkelen.

In 2004 hebben de provincies Noord- en Zuid-Holland aangekondigd dat ProBiblio de provinciale subsidie vanaf 2008 niet meer mocht gebruiken voor de bibliobus. Gemeenten en bibliotheken hebben tegelijkertijd de opdracht gekregen om goede alternatieven te ontwikkelen voor de bibliobus. Op dit moment zijn die alternatieven er nog niet. Dit zou betekenen dat veel jonge kinderen en minder mobiele ouderen gedupeerd raken omdat er geen bibliotheekvoorziening meer voor hen is. Daarom heeft de provincie besloten om de gemeenten en de bibliotheken meer tijd te geven om die alternatieven te ontwikkelen. Ook de provincie Zuid-Holland handhaaft de subsidie voor 2008.

De bibliobus wordt in Noord- en Zuid-Holland vooral ingezet in het landelijk gebied. Daar zijn veel kernen waar het niet rendabel is om een vaste bibliotheekvestiging te hebben. In totaal zijn er in beide provincies 169 standplaatsen van de bibliobus.