Gemeente Zaanstad

31-08-2007

Gemeente Zaanstad, Stadsregio Amsterdam, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen hebben besloten de realisatie van het nieuwe station Krommenie-Assendelft met een jaar op te schorten. In de oorspronkelijke planning zou dit nieuwe station aan de Rosariumlaan begin december 2007 worden geopend. De partijen stelden echter vast dat een oplevering op dat tijdstip onvoldoende bijdraagt aan de kwaliteit die de gebruikers van dat station mogen verwachten. Door de opening een jaar op te schuiven, ontstaat de ruimte om direct extra voorzieningen aan te brengen, zoals een perronoverkapping en een oversteek over de sporen. De opening is nu voorzien in december 2008. Tot die tijd kunnen de reizigers gewoon gebruik blijven maken van het huidige treinstation.

Met een gezamenlijke brief hebben de gemeente Zaanstad, de Stadsregio Amsterdam, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen de minister van Verkeer en Waterstaat laten weten dat zij er de voorkeur aan geven de oplevering van het station een jaar op te schorten tot december 2008. Dit besluit maakt het mogelijk om een aantal gewenste extra voorzieningen in het stationsontwerp aan te brengen. Hiermee wordt een forse kwaliteitssprong gemaakt die vooral ten goede zal komen aan de toegankelijkheid, het comfort en het gebruiksgemak van het station en de directe omgeving voor de reizigers.

Hierbij gaat het onder meer om een perronoverkapping en een voetgangersovergang over het spoor voor een betere bereikbaarheid. Door het uitstel wordt voorkomen dat het nieuwe station na de opening direct weer een ingrijpende verbouwing moet ondergaan. De treinreizigers hebben zo geen last van de werkzaamheden. Dit betekent concreet dat het bestaande station Krommenie-Assendelft nog een jaar langer door reizigers wordt gebruikt.

Afhankelijk van de financiële mogelijkheden beslist de gemeenteraad van Zaanstad eind oktober 2007 over de vraag of en zo ja, in welke mate, deze extra voorzieningen in het bouwplan kunnen worden meegenomen.