Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, 30 augustus 2007

Faillissementen in Nederland stabiliseren en stevenen in 2008 zelfs af op recorddaling

Euler Hermes voorspelt wereldwijde stijging faillissementen in 2007

Het aantal faillissementen stijgt in 2007 wereldwijd met 7 procent, terwijl in 2006 nog sprake was van een scherpe daling met 17 procent. Dit voorspelt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in haar internationale Insolvency Outlook. De daling in 2006 is vooral het resultaat van wijzigingen in de faillissementswetgeving van verschillende landen, waardoor het aantal faillissementen in de Verenigde Staten met de helft afnam. Euler Hermes verwacht dat de risico's voor bedrijven als gevolg van de vertragende wereldeconomie in de komende jaren toenemen. In Nederland is daarentegen in 2007 sprake van een daling met 15% van het aantal faillissementen en voor 2008 verwacht Euler Hermes een recorddaling naar minder dan 5.000 faillissementen per jaar.

Uit de Insolvency Outlook komt naar voren dat de wereldwijde schommelingen in faillissementen een weerspiegeling zijn van de fluctuaties in de economische groei van de onderzochte landen. In het onderzoek is per land een analyse gemaakt van de groeipercentages die nodig zijn om het aantal faillissementen te stabiliseren. Ook wordt het aantal faillissementen per land in hoge mate bepaald door de aard van de faillissementswetgeving of wijzigingen die zich hierin in een specifiek jaar hebben voorgedaan. Lagere rentetarieven in de VS worden pas op langere termijn verwacht, waardoor de effecten hiervan pas eind 2008 zichtbaar zijn. De eurozone biedt nog steeds het hoofd aan de gevolgen van hogere rentetarieven en de stijging van de euro in 2006.

Nederland

Dankzij een sterk gestegen export en groeiend consumentenvertrouwen is in Nederland sprake van een evenwichtige economische groei. Hierdoor stabiliseert het aantal faillissementen op jaarbasis. Euler Hermes handhaaft deze verwachting ook voor 2008. Alle sectoren profiteren van deze groei, in het bijzonder de industriële sector. "Wel is van belang dat het ondernemersklimaat negatief kan worden beïnvloed door een toenemende concurrentie en stijgende rentelasten. Daarnaast is het einde van schaalvergroting en consolidatie nog niet in zicht", benadrukt Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Kredietverzekering. "Zulke concentraties zullen risico's meer dan evenredig beïnvloeden."

In 2006 werd in Nederland een daling van het aantal faillissementen met 12,4 procent genoteerd. In 2007 en ook volgend jaar lijkt deze dalende trend zich voort te zetten met een daling van 15 procent. Dit zou een historische daling van het aantal faillissementen betekenen in 2008 naar minder dan 5000 faillissementen. Voorwaarde is wel dat in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, de vraag naar Nederlandse producten onverminderd hoog moet blijven en het Duitse consumentenvertrouwen moet blijven groeien. Vooralsnog zijn de economische vooruitzichten in Duitsland nog steeds positief. De huidige cijfers wijken al geruime tijd in positieve zin af van de aanvankelijke officiële ramingen. Alle sectoren profiteren van de goede prestaties van de Duitse economie, waar - net als in Nederland - door alle branches heen sprake is van een daling van het aantal faillissementen, waarbij met name de bouwsector vooroploopt.

Verenigde Staten

Na een spectaculaire, maar eenmalige daling van het aantal faillissementen in 2006 in de Verenigde Staten verwacht Euler Hermes dat zich dit jaar weer een sterke stijging van het aantal bedrijfssluitingen voordoet. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2006 is nu al een stijging zichtbaar van 45 procent in de eerste zes maanden van 2007. Het aantal faillissementen in de VS stijgt in een hoog tempo en een terugkeer naar het hoge niveau van 30.000 faillissementen per jaar is niet uitgesloten. De winstgevendheid van het bedrijfsleven komt onder grote druk te staan, wat het gevolg is van een vertragende wereldeconomie en het wegvallen van de positieve effecten van eerdere faillissementswetswijzigingen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen taant, nu de prijzen van huizen al tien maanden achtereen dalen, wat in bijna veertig jaar niet meer is voorgekomen. "Vertrouwen is de smeerolie van de economie. Toenemend wantrouwen beginnend in de VS kan elke voorspelling onderuithalen", stelt Toemen.

China

China heeft tot dusverre een zeer stringent beleid gevoerd met betrekking tot het sluiten van verliesgevende staatsbedrijven. In juni zijn de eerste stappen gezet voor nieuwe wetgeving die het mogelijk moet maken gerechtelijke stappen te nemen tegen bedrijven. Voorafgaand aan deze wet zijn in het eerste kwartaal van 2007 duizend publieke faillissementen geregistreerd. Naar verwachting zet deze opwaartse trend zich in de komende periode voort.

Aantal faillissementen in Nederland

Bron: CBS, Euler Hermes forecasts

Graph: Global Insolvency Index

Bron: CBS, Euler Hermes forecasts

Tabel 2: Insolvencies by country

2007

2006

2007

2006

United States

51%

-50%

Greece

0%

-8%

Hungary

20%

18%

Switzerland


-1%

-5%

Luxembourg

11%

-14%

Norway


-1%

-14%

Denmark

11%

-20%

Portugal


-2%

5%

China

10%

14%

Czech Rep.


-2%

0%

Global insolvency index

7%

-17%

Sweden

-5%


-9%

Turkey

5%

7%

Western Europe

-5%

-8%

Spain

4%

-2%

South Korea

-5%

-26%

Taiwan

4%

-16%

Singapore

-8%

-19%

Canada

2%


-10%

Hong Kong

-9%

-35%

France

2%

-4%

Germany

-10%

-18%

Japan

2%

2%

Poland

-14%

-34%

Ireland

2%

0%

Brazil

-15%

-66%

Finland

2%

0%

Netherlands

-15%

-12%

UK


1%


1%

Italy

-20%

-5%

Austria

0%

-5%

Slovakia

-54%

5%

Belgium

0%

-3%

Bron: CBS, Euler Hermes forecasts


- EINDE PERSBERICHT -

Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en één van de leiders op het gebied van borgstellingen, garanties en incasso. Met ruim 5.800 medewerkers in 49 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten die hun debiteuren willen verzekeren. De groep heeft in 2006 een omzet van 2.01 miljard euro geboekt.

Euler Hermes, dochtermaatschappij van AGF en onderdeel van de Allianz Group, is genoteerd aan Euronext Parijs. De groep en haar belangrijkste dochtermaatschappijen op het gebied van kredietverzekeringen hebben een AA- rating van Standard & Poor's.

www.eulerhermes.com

Contact:

Perscontacten / Euler Hermes in Nederland

Leonie Rombout: +31 (0)73 688 96 65

Pettelaarpark 20

5216 PD 's-Hertogenbosch

Leonie Rombout
Euler Hermes Kredietverzekering NV
Communication Officer

tel (+31) 73 688 96 65
fax (+31) 73 688 99 20

Pettelaarpark 20
5216 PD 's-Hertogenbosch
e-mail: <:blocked::mailto:leonie.rombout>leonie.rombout@eulerhermes.com

The world's premier credit insurer: http://www.eulerhermes.com A company of Allianz