Milieu Centraal



* Actie Meten is weten: ruim 5.500 ton CO2 reductie.
Actie Meten is weten: ruim 5.500 ton CO2 reductie.

Utrecht / Amsterdam - 31 augustus 2007. De deelnemers aan de landelijke actie Meten is weten hebben sinds maart 2005 samen ruim 5.500 ton CO2 gereduceerd. De actie, een initiatief van Milieu Centraal in samenwerking met energieonderneming Nuon, geeft huishoudens de kans gratis een energiemeter te lenen voor het meten van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. De actie zal per
1 september 2007 iets gewijzigd worden. De energiemeters zijn dan verkrijgbaar via de Nuon Energiewinkels en niet meer via de website van Milieu Centraal.

Aan de actie hebben tot nu toe totaal 36.000 huishoudens meegedaan. De reductie van totaal 5.580 ton CO2 komt overeen met het jaarverbruik voor gas en elektra van 1.100 huishoudens. De gemiddelde besparing per huishouden per jaar bedraagt 7% van het elektriciteitsverbruik, zo'n 50 euro per jaar.

Praktijk

"Met de actie Meten is weten hebben we bij een grote groep huishoudens in de praktijk aangetoond dat de energiemeter helpt om energie te besparen", aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "Mochten mensen geĂŻnteresseerd zijn in een energiemeter dan kunnen ze deze kopen of gratis lenen bij de Nuon Energiewinkels. Alle informatie over de meter en de tips over het energieverbruik van apparaten is op de website van Milieu Centraal te vinden."

Een energiemeter wordt tussen een apparaat en het stopcontact geplaatst. Zo zien mensen wat hun apparaat aan daadwerkelijk energie verbruikt en waar te besparen is. Uit onderzoek onder ruim 2700 deelnemers blijkt dat de energiemeter aanmoedigt om het standby-verbruik van apparaten te verminderen, vaker de was buiten te drogen, koffie niet op een warmhoudplaatje te bewaren, een oude, tweede koelkast de deur uit te doen en oude koelkasten en vriezers te vervangen door nieuwe, zuiniger modellen.

Einde persbericht