V&VN: 'Laat zorgverlener de indicatie stellen'

31/08/2007 08:39



V&VN



Reactie op onderzoek NIVEL naar indicatiestelling in de zorg

Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat de indicatiestelling voor de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is verbeterd sinds de start van het CIZ. V? ziet ook verbeteringen, maar vindt dat de knelpunten fundamenteler moeten worden aangepakt. V? vindt dat de indicatiestelling primair bij de zorgverlener moet liggen. Het CIZ controleert en evalueert dan de indicatiestelling. Daarmee is de indicatiestelling efficiënter en sneller.

Problemen in het proces
'We krijgen veel signalen dat het eindresultaat van de indicatiestelling wel goed is, maar dat er in het proces nog veel misgaat," zegt Mariska de Bont, beleidsadviseur eerstelijnszorg bij V?. "Wijkverpleegkundigen hebben nu vaak nog veel papierwerk om de officiële indicatiestelling te vertalen naar de praktijk. Vaak zijn geldigheidstermijnen voor een indicatie te kort. En wanneer mensen iets bijzonders nodig hebben, lopen ze vast op de regelgeving. Ze hebben last van de bureaucratie. Wij zeggen: Ga uit van onze professionele houding, laat de wijkverpleegkundigen de indicatiestelling doen en de zorg leveren waar die nodig is. Niet meer en niet langer."

Evaluatie en controle door CIZ
De voorgestelde controle en evaluatie door het CIZ moet wel nadrukkelijk toekomstgericht zijn, om de kwaliteit en eenduidigheid van de zorg in Nederland te vergroten. Mariska de Bont: "Iemand in Groningen moet dezelfde zorg krijgen als iemand in Maastricht. In de samenwerking tussen zorgverlener en CIZ die V? voorstelt, wordt een betere verbinding gelegd tussen de kennis en betrokkenheid van de zorgverlener en een objectieve indicatiestelling."

NIVEL heeft het onderzoek "Indicatiestelling in de zorg" uitgevoerd in opdracht van ActiZ en het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).