Trimbos-instituut

PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

In opmars

HULP VIA INTERNET WERKT EN BEREIKT MEER MENSEN

Utrecht, 31 augustus 2007. Behandeling via internet van een depressie, angststoornis of alcoholprobleem werkt. Daarbij zijn de behandelkosten relatief laag omdat op therapeutencontact bespaard kan worden. Hulp via het internet is voor veel jongeren, volwassenen en ouderen een acceptabele manier om hulp te krijgen voor psychische problemen. Het therapeutisch thuisbankieren biedt namelijk voordelen, zoals anonimiteit, geen reiskosten en het kan buiten kantooruren. De bekendheid met internethulpverlening neemt toe. Zo overweegt 1 op de 2 volwassenen online hulpverlening bij psychische problemen en 2 op de 3 jongeren.

Dit zijn enkele uitkomsten van de Programmeringstudie E-Mental Health die het Trimbos-instituut uitvoerde in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De studie geeft een overzicht van het huidige internetaanbod en biedt aanbevelingen om de kwaliteit en het bereik van behandeling via het internet te vergroten.

In Nederland hebben jaarlijks 737.000 volwassen een depressie, 231.000 mensen een paniekstoornis, 493.000 mensen een sociale fobie, en 1,1 miljoen mensen een alcoholprobleem. De ziektelast van deze problemen is aanzienlijk, net als de zorgkosten. In 2003 werd circa 12,7 miljard euro uitgegeven aan het behandelen van psychische stoornissen. Toch worden nog veel mensen met een psychische stoornis niet als zodanig herkend en ontvangen daarom geen gerichte hulp. Bij deze groep blijft de ziektelast voortbestaan. Het bereik van de geestelijke gezondheidszorg zou daarom groter moeten zijn. Met betaalbare internetbehandelingen kunnen grote groepen die nu van zorg verstoken zijn toch worden geholpen.

Op dit moment is er een aanbod van 65 e-mental health behandelingen, gericht op diverse doelgroepen. Die behandelingen zijn van wisselende kwaliteit. Daarom wordt kwaliteitstoetsing steeds belangrijker. Eén van de aanbevelingen in de studie is dan ook om een expertgroep Kwaliteit & E-mental health in het leven te roepen. Een andere aanbeveling betreft de oprichting van een centrum voor uitwisseling van kennis- en ervaringen op het gebied van e-mental health. Het centrum zou moeten fungeren als multidisciplinair platform voor de partijen die bij de zorg betrokken zijn, zoals de overheid, cliënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en wetenschappers.

High Tech, High Touch, High Trust. Programmeringstudie E-Mental Health. H. Riper, F. Smit, R. van der Zanden, B. Conijn, J. Kramer, K. Mutsaers. Trimbos-instituut, 2007. Bestelnummer AF0761, of als pdf verkrijgbaar via www.icom.trimbos.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Trimbos-instituut, tel. 030 - 297 11 16.