Gemeente Boekel


St. Josephplein wordt geopend; dorpenplan Venhorst gereed

Het laatste onderdeel van het dorpenplan Venhorst is voltooid. Aanstaande vrijdag, De Horst 31 augustus, zal het vernieuwde St. Josephplein worden geopend. Dat wordt gedaan door het onthullen van het centraal gelegen nieuwe kunstwerk. Direct daarna zullen de festiviteiten in het kader van 75 jaar Venhorst losbarsten. Met de opening van het plein is een einde gekomen aan de eerste fase van het dorpenplan in Venhorst.

Het dorpenplan

Even terug in de tijd... In het collegeprogramma van 2002 is als één van de speerpunten benoemd het leefbaar houden van de kern Venhorst.

Een grote rol hierin was weggelegd voor de Venhorstse worden opgesteld door en voor Venhorst. In mei 2003 kwam uit de bevolking een lijst naar voren met 20 aandachtspunten. De gemeenteraad besloot om de vijf voornaamste punten uit te werken middels werkgroepen vanuit de bevolking. Deze vijf punten waren:


1. Wonen


2. Multifunctioneel dorpshuis


3. Binnensportaccommodatie


4. Buitensportaccommodatie


5. Verkeersveiligheid en St. Josephplein

In juli 2004 waren de werkgroepen klaar en de uitkomst van hun denkwerk werd vastgelegd in hun rapport werken aan de toekomst van Venhorst. Voor de onderdelen dorpshuis en St. Josephplein is in december 2004 Europese subsidie aangevraagd bij het Ceres programma. Tevens zijn op dat moment door de gemeenteraad kredieten beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de diverse onderdelen. Vanaf het voorjaar 2005 is gefaseerd uitvoering gegeven aan de vijf projecten.

Wonen: Om leefbaarheid te garanderen moet er veel aandacht zijn voor woningbouw. Indien de jeugd, door het gebrek aan nieuwe woningen, wordt gedwongen te verhuizen dan komt de leefbaarheid onder druk. Door de werkgroep is daarom een concreet plan opgesteld en zijn woningbouwmogelijkheden geïnventariseerd. Vervolgens is het bestemmingsplan Kom Venhorst in procedure gebracht waarmee de woningbouw een forse impuls heeft gekregen. In de loop van 2005 zijn 10 starterswoningen opgeleverd, in 2006 worden zes kavels op Voskuilen 2 uitgegeven en 10 op plan Peelhorst. Op dit moment zijn

we bezig met uitgifte van 5 kavels op Peelhorst en in de toekomst liggen er nog meer mogelijkheden. Tevens wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de oude Rabobank locatie.

Dorpshuis en binnensport

Deze onderdelen zijn gecombineerd uitgevoerd. In december 2005 is opdracht gegeven voor de start van de bouw van het multifunctioneel centrum De Horst. Naast een ruime ontmoetingsruimte als huiskamer voor het gehele dorp bevat het centrum een theaterzaal, een muziekruimte, een eigen onderkomen voor de jeugd en zijn er verschillende vergaderfaciliteiten ondergebracht. De binnensport is gehuisvest is een dubbele gymzaal en een aparte ruimte voor de schietclub. In oktober 2006 is de bouw afgerond en in december van dat jaar is De Horst geopend. Daarmee is een voorziening gerealiseerd waarin alle verenigingen van Venhorst zich thuis kunnen voelen.

Buitensportaccommodatie

De opdracht voor dit onderdeel was het bundelen van de buitensportactiviteiten op één locatie. Bijkomend voordeel hiervan was dat de vrijkomende locaties van de korfbalclub en de voetbalclub konden worden ingezet voor nieuw te ontwikkelen woningbouw. Daarmee was ook de kostendekking van dit onderdeel te verwezenlijken. In mei 2006 zijn de benodigde gelden door de raad beschikbaar gesteld.

De nieuwe accommodatie van Jes is door de club zelf gerealiseerd en in het voorjaar van 2007 opgeleverd. Met de aanleg van de velden, de verlichting en bijkomende infra is in de zomer van 2006 gestart. Onlangs is het sportpark geopend en we mogen spreken van een aanwinst voor het dorp.

Verkeersveiligheid en St. Josephplein

Het laatste onderdeel van het dorpenplan. De werkgroep heeft een actiepuntenlijst opgesteld waarmee we aan de slag zijn gegaan. De meest in het oog springende zaken daaruit: de realisatie van een rotonde bij de aansluiting op de Middenpeelweg, de aanleg van een betonnen fietspad naast de Statenweg, de inrichting van een 30 km zone en de reconstructie van de Telefoonstraat. Allemaal onderdelen die in 2005 en 2006 zijn gerealiseerd. Het St. Josephplein is als een apart onderdeel uitgewerkt.

Het St. Josephplein

Het St. Josephplein is het sluitstuk van het dorpenplan geworden. Maar is door de procesgang en de hoge betrokkenheid van veel Venhorstenaren ook een onderdeel dat veel stof heeft doen opwaaien.

Oorspronkelijk plan: In de geest van het dorpenplan is vanuit de bevolking een ontwerp opgesteld. Hiermee is de locale werkgroep druk in de weer geweest. Vanaf de zomer van 2004 is de werkgroep daarbij geassisteerd door de gemeente en een extern deskundige.

Het plan dat daaruit voortkwam voorzag in een forse wijziging van de indeling van het plein. Om te toetsen of dit ontwerp voldoende draagvlak had binnen het dorp is in oktober 2004 een enquête gehouden.

Daarbij sprak een grote meerderheid zich uit voor het ontwerp. Er waren echter ook kritische geluiden.

Met name de aantasting van het authentieke karakter was voor een aantal inwoners een onaanvaardbaar struikelblok.

Aangepast definitief plan: Om het draagvlak voor het plan te verhogen is daarop door het gemeentebestuur besloten om een onafhankelijk extern deskundige erbij te vragen in de rol van mediator. De keuze is daarbij gevallen op MTD uit s-Hertogenbosch. In oktober 2005 is het resultaat gepresenteerd en heeft de raad het aangepaste plan vastgesteld en voor subsidie ingediend. Vervolgens is dit uitgewerkt in een definitief ontwerp. In het najaar van 2006 is gestart met de uitvoering ervan. De hoofdaannemer was Jacobs wegenbouw uit Nijmegen. Afgelopen voorjaar is het werk opgeleverd en nu, zomer 2007 is de opening aan de orde.

De voornaamste kenmerken van het vernieuwde St. Josephplein zijn:
* Handhaven van de bestaande structuur met een centraal plein omzoomd door lindebomen.

* Een centraal gelegen plein geschikt voor diverse festiviteiten, parkeerplaats voor 27 voertuigen.

* Uitvoering in duurzame materialen, gebruik van hardstenen banden en bestratingmaterialen.

* Forse autovrije verblijfruimtes en terrassen bij Plein 31 en De Horst.

* Bijplanten van 25 bomen voor het herstellen van de oorspronkelijke laanstructuren.

* Op het plein een jeu de boules baan met zitbanken.
* Centraal op het plein het kunstwerk van de vernieuwde kei en de pioniers een plek bij het Mennehof.

* Afvoer en infiltratie van het regenwater in de bodem.

De totale projectkosten van de herinrichting zijn 860.000. exclusief BTW. De helft van dit bedrag komt uit Europese Ceres subsidies. Saillant detail daarbij is dat het Ceresprogramma is opgestart na de uitbraak van de varkenspest welke zijn Nederlandse oorsprong had in Venhorst.

Het kunstwerk

Centraal op het plein komt het kunstwerk, de vernieuwde kei. Dit is een ontwerp van Jan van Hoof. De werkgroep kunst heeft op basis van een voorafgaande selectie voor dit ontwerp gekozen. Mede op grond van het feit dat het kunstwerk specifiek ván en vóór Venhorst is ontworpen én de kei heeft opgenomen in het ontwerp.

Het kunstwerk is in die zin uniek. Het kan alleen in Venhorst staan en nergens anders.

De kei wordt op een forse natuursteen sokkel geplaatst. De kei wordt ingepakt met stalen platen waarin de plattegronden van de diverse stadia van de ontwikkeling van Venhorst in 75 jaar zijn uitgesneden. Tevens is de groeiende sky line van Venhorst uitgebeeld. Ook wordt er een gedicht van Jos van der Ven, over Venhorst, in opgenomen. Dit geheel wordt van binnenuit verlicht zodat het kunstwerk zowel overdag als s nachts een blikvanger voor het centrum wordt. In de sokkel zijn zitbanken uitgespaard zodat het kunstwerk onderdeel gaat uitmaken van de openbare ruimte.

De opening

Zoals eerder gesteld is de opening van het vernieuwde St Josephplein op vrijdag 31 augustus. Dat is tevens de afsluiting van de eerste fase van het dorpenplan en de start van de festiviteiten in het kader van 75 jaar Venhorst. Om 18.00 uur start de officiële opening van het plein. Wij nodigen alle inwoners van Venhorst uit om hierbij aanwezig te zijn!