Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Over beeldvorming van doperse vrouwen

Tentoonstelling Women in the picture in Amsterdamse universiteitsbibliotheken

De universiteitsbibliotheken van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam hebben gezamenlijk een kleine tentoonstelling georganiseerd over de beeldvorming van doperse vrouwen door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling, onder de titel Women in the picture, zal worden geopend op vrijdag 31 augustus om 15:15 uur, in de studiezaal Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit.

Doperse vrouwen spraken en spreken tot de verbeelding. In de zestiende eeuw werden de martelaressen beschouwd als heldinnen van een standvastig geloof; in latere tijden kregen ze vaak het etiket van soberheid en vroomheid opgeplakt, hoewel ze door de buitenwacht ook gehekeld werden als schijnheilige types. De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het internationale congres Myth and Reality of anabaptist/Mennonite Women, dat op 31 augustus en 1 september 2007 aan de Vrije Universiteit zal worden gehouden.

Op het congres wordt door een keur van 26 wetenschappers uit zes landen de beeldvorming van en rond doperse vrouwen vanuit verschillende disciplines behandeld: een nieuwe invalshoek voor zowel de geschiedenis van vrouwen in het algemeen als die van de dopers in het bijzonder. Anders dan voorheen concentreren de lezingen zich niet op de rol en de ruimte die vrouwen zich binnen de doperse beweging konden toe-eigenen. Nu staan hun 'imago' en de zeggingskracht van de daarbij gebruikte stereotyperingen centraal, die bestudeerd worden in de bredere context van maatschappij, kerk en cultuur. Hoe en waarom kwamen beelden en beeldvorming tot stand, onder welke omstandigheden, en door wie werden deze imago's gecreëerd? Zag de 'typische' doperse vrouw er in het verstedelijkte Nederland anders uit dan bijvoorbeeld haar 'zuster' op het Duitse, Zwitserse of Oekraïense platteland? Onderging die beeldvorming in de loop van de tijd aanpassingen, en zo, ja, hoe dan en waardoor?