Commando-overdracht Zeestrijdkrachten

Commandant Zeestrijdkrachten (CZSK) vice-admiraal Jan Willem Kelder draagt vrijdag 31 augustus het commando over de Koninklijke Marine over aan zijn opvolger, luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap en Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn zijn bij de ceremoniële overdracht in Den Helder aanwezig.

Admiraal Kelder gaf de afgelopen jaren leiding aan de omvorming van de Koninklijke Marine tot een Operationeel Commando onder de Commandant der Strijdkrachten. Dit deed hij eerst in de oude structuur als plaatsvervangend Bevelhebber der Zeestrijdkrachten en later in de functie van Commandant der Zeemacht in Nederland en (vanaf mei 2005) Admiraal Benelux (ABNL).

De 58-jarige Kelder is op dit moment de langst zittende operationele commandant. Met de commando-overdracht komt een einde aan zijn 38-jarige loopbaan. Tijdens zijn dienstjaren heeft Kelder onder meer het commando gevoerd over de mijnenveger Hr.Ms. Woerden en de fregatten Hr.Ms. Bloys van Treslong en Hr.Ms. Tromp. Tevens is hij van 2001 tot 2002 commandant geweest van het Nederlands-Belgische Eskader. Na zijn zeejaren heeft hij diverse hoge beleidsfuncties bekleed in Den Haag en Den Helder, uitmondend in zijn huidige commando over de Zeestrijdkrachten.

Luitenant-generaal der mariniers Zuiderwijk is de eerste marinier die de functie commandant Zeestrijdkrachten vervult. Na zijn beëdiging tot officier der mariniers doorliep Zuiderwijk een zeer gevarieerde loopbaan, getuige zijn functie als helikoptervlieger bij de Marineluchtvaartdienst. Na een veelheid aan plaatsingen en opleidingen in verschillende geledingen van de marine in binnen- en buitenland, werd Zuiderwijk in de periode van 2001 tot 2004 Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB). Hij gaf in die hoedanigheid leiding aan alle marineactiviteiten in de West en stond aan het hoofd van de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba. Sinds 2004 was Rob Zuiderwijk commandant van het Korps Mariniers. Deze functie droeg hij afgelopen vrijdag over aan brigade-generaal Rob Verkerk. Luitenant-generaal Zuiderwijk is sinds 5 september 2005 al plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten

Noot voor redacties (