ABVAKABO FNV

Flitsontslag? Exit! Kom 31 augustus naar Madurodam voor de hoorzitting

Het kabinet wil dat werkgevers hun personeel sneller, goedkoper en zonder controle van de reden kunnen ontslaan. Dit flitsontslag moet heel snel van tafel, vindt de FNV. Werkgevers willen al jaren een soepeler ontslagrecht. Met de nieuwe plannen bedient het kabinet hen nu op hun wenken. En werknemers betalen de rekening.

Daarom organiseert de FNV op 31 augustus een hoorzitting over het ontslagplan van het kabinet en het advies wat door de FNV op 30 augustus wordt uitgebracht. De Hoorzitting vind plaats in Madurodam, Den Haag. Ontvangst vanaf 9.30 uur, start: 10 uur. U kunt u aanmelden door een mail te sturen

Waar gaat het ook alweer over?

Zonder controle...

Op dit moment beoordeelt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of de kantonrechter nog of een ontslag wel terecht is. Straks valt die controle weg. Het enige wat de werkgever dan hoeft te doen, is de ontslagvergoeding overmaken en de werknemer staat op straat. Wie het niet eens is met zijn ontslag moet straks zelf naar de rechter en draait ook zelf op voor de kosten. Maar in de praktijk zal de rechter zo'n ontslag bijna nooit ongedaan maken. Een werkgever kan zelfs zonder ontslagvergoeding ontslaan als hij bedrijfseconomische motieven aanvoert bij het CWI. Deze `bedrijfseconomische motieven' zijn een ruim begrip. Het gaat niet alleen over bedrijven in financiële nood. Ook een financieel kerngezonde onderneming die meer winst
wil maken, een door de werkgever gewenste organisatiewijziging of uitbesteding van werk naar het buitenland vallen daar onder.

Sneller...

De opzegtermijn is nu nog twee of drie maanden, maar als het aan het kabinet ligt, wordt dat vier weken.

Goedkoper...

Het kabinet wil de ontslagvergoeding beperken. Dit treft vooral oudere werknemers en mensen die lang voor één werkgever werken. Het raakt ook mensen die nu nog recht hebben op een hoge schadevergoeding omdat ze bijvoorbeeld slecht door hun werkgever zijn behandeld.
Volgens de kabinetsplannen mag de werkgever gemaakte scholingskosten van de ontslagvergoeding aftrekken. Dit kan oplopen tot een kwart van de ontslag vergoeding. Het gaat daarbij om álle scholing, ook als die noodzakelijk was voor het normale werk.

Nieuw is een bescheiden ontslagvergoeding voor flexwerkers. Die vergoeding bestaat echter vooral in theorie. In werkelijkheid kunnen werkgevers hem gemakkelijk omzeilen.

Geldt dit voor iedereen?

Ja. Als het kabinetsplan doorgaat, kan elke werknemer voortaan sneller en goedkoper worden ontslagen, hoewel het nog niet duidelijk is wat het kabinet voor ambtenaren in petto heeft. De gouden handdrukken, optieregelingen en speciale afspraken voor topbestuurders blijven wél bestaan. Het ontslagplan treft de gewone werknemer.

Wat wil de FNV?

Nederlands grootste vakcentrale FNV zegt: Flitsontslag? EXIT! Het ontslagrecht in Nederland beschermt werknemers. De FNV ziet mogelijkheden om het ontslagrecht nog eerlijker en rechtvaardiger te regelen en wil daarover altijd praten. Maar dan moet eerst het huidige kabinetsplan van tafel.
Meer weten? Kijk op www.flitsontslag.nl