Ingezonden persbericht


31 augustus:

Boekpresentatie 'Jacob Mossel en de VOC'

*** Compagnies welvaren en persoonlijk gewin ***

Op 31 augustus verschijnen twee nieuwe delen uit de reeks Generale Missiven van de VOC. De uitgaven bestrijken de jaren 1750-1761 toen Jacob Mossel uit Enkhuizen Gouverneur-Generaal was. Behalve dat hij zijn dochters aan veelbelovende dienaars van de VOC wist uit te huwelijken, bouwde Mossel ook nog een enorm particulier vermogen op. Daarin lijkt hij op hedendaagse managers van grote bedrijven. Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) reikt op vrijdag 31 augustus de eerste exemplaren van de beide delen uit aan J.G.A. Baas, burgemeester van Enkhuizen, en P.J. de Vries, voorzitter van de Vereniging Oud-Enkhuizen. Plaats van handeling is het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

De delen 12 en 13 van de Generale Missiven bestrijken de jaren na de turbulente periode onder Gouverneur-Generaal Van Imhoff. Onder Mossel vinden onder andere plaats de opsplitsing van het Javaanse rijk Mataram tot de Vorstenlanden, conflicten in Perzië, de totaal mislukte expeditie naar Bengalen in India en het begin van een opstand op Ceylon. Tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) moet de Compagnie zijn neutraliteit zien te handhaven, maar de concurrentie van de Engelsen en Fransen wordt steeds feller. Gouverneur-Generaal Mossel was een actieve bestuurder die de kosten probeerde te beperken en de praalzucht van de hoge heren in Batavia aan banden legde. Deel 12 is samengesteld door Dr. J.E. Schooneveld-Oosterling, en deel 13 door Dr. H.K. s'Jacob.

*** Generale Missiven ***
Wie snel wat wil weten over het reilen en zeilen van de Verenigde Oostindische Compagnie in Azië en aan Kaap de Goede Hoop kan terecht in de Generale Missiven. De Gouverneur-Generaal en de overige leden van het bestuur in Batavia vatten daarin samen wat zij aan berichten ontvingen van de verschillende VOC-kantoren die verspreid over Azië en in Zuid-Afrika waren gevestigd. Zij verstuurden jaarlijks aan Heren XVII een uitvoerige missive in december, en een kortere in april en november. Deze brieven bevatten informatie over onder andere de scheepvaart, het verloop van de handel en militaire acties. Men vindt zo bijvoorbeeld gegevens over schepen, producten en de plaatsen waar de VOC was gevestigd. Ook werd vermeld welke besluiten de Gouverneur-Generaal en zijn medebestuurders namen en hoe zij de instructies uit Nederland uitvoerden. De Generale Missiven zijn daarom een onmisbare bron voor ieder met belangstelling voor de VOC, maar ook voor de eigen geschiedenis van de landen in Azië en in Zuid-Afrika waar een vestiging was. De reeks ontsluit tevens het zeer omvangrijke archief van de VOC in het Nationaal Archief te Den Haag.

De serie 'Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie' omvat nu 13 delen, en bestrijkt de periode 1610-1761. De in de opvatting van de bewerker voor onderzoek minder belangrijke passages en routinezaken zijn samengevat. De overige gedeelten worden integraal opgenomen. Op het symposium worden de delen 12 en 13 gepresenteerd.

*** Boekpublicaties ING tegen 50% van cataloguswaarde *** Ter gelegenheid van de presentatie Jacob Mossel en de VOC biedt het ING een groot aantal publicaties over VOC, handel en scheepvaart in de 17e en 18e eeuw aan tegen een gereduceerde prijs van 50 % van de cataloguswaarde. Deze actie loopt tot 1 december 2007. De boeken kunnen alleen besteld worden via de website van het ING. De kortingsactie volgt het principe op = op.

De publicaties:

- Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie (delen 8-11)
- Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de 17e en 18e eeuw
- De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662 (serie van 4 delen)
- De Nederlanders in Kerala 1663-1701

- Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel/ Bronnen voor de geschiedenis van de Nederlandse Oostzeehandel in de zeventiende eeuw (serie van 6 delen)
- Nederlandse rekeningen in de pondtolregisters van Elbing, 1585-1602

Voor meer informatie en bestellen: http://www.inghist.nl/Nieuws/Actueel, 'Presentatie Jacob Mossel en de VOC'.

*** Het ING maakt het verleden toegankelijk ***
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen, maakt naslagwerken en databases en produceert een wetenschappelijk tijdschrift. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Noot voor de redactie,