Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sport als middel tot integratie

De overheid draagt de sport op het ogenblik een warm hart toe. Er zijn de laatste jaren tientallen miljoenen euro's ter beschikking gekomen. Sport wordt plotseling gezien als een wondermiddel om allerlei maatschappelijke ongemakken te bestrijden.

Werkt dat eigenlijk wel zo? Is sport wel de motor tot integratie, die het volgens de beleidsmakers zou moeten zijn? Dit thema wordt uitgewerkt in het boek Hinderlijk buitenspel, sport als motor van integratie, dat een tijdje geleden verscheen bij ...daM uitgeverij. In het boek komen mensen aan het woord die op de een of andere manier met het thema integratie te maken hebben. Dat kan zijn als sportman of sportvrouw, als trainer, als onderzoeker, als verenigingsmanager, als docent of als politicus.

De vraag of de sport hindernissen wegneemt en integratie bevordert wordt niet alleen beperkt tot de allochtonen, die de laatste tijd zo in de belangstelling staan. Het gaat ook over zaken als de emancipatie van vrouwen (denk aan het vrouwenvoetbal), de positie van gehandicapten en de problemen waar homoseksuelen op stuiten.

Door middel van zeventien uitvoerige interviews wordt een genuanceerd beeld geschetst. De rode draad van het boek zou kunnen luiden: sport kan een middel zijn om de integratie te bevorderen, maar verwacht er vooral geen wonderen van. Niet voor niets draagt het interview met onderzoekster Agnes Elling de titel 'Sport is geen panacee voor alle kwalen'. Haar conclusie luidt dat het samenbrengen van verschillende etnische groepen in een sportteam of club niet voldoende is om de afstand te verkleinen. Daarvoor moet een sportclub meer doen en daartoe ontbreken vaak de kennis en het kader.

Hinderlijk buitenspel, sport als motor van integratie biedt een goed overzicht van deze uitermate gecompliceerde materie. Daarom is het boek erg geschikt voor bestuursleden, op clubniveau of hoger, die zich met dit onderwerp bezighouden. Als stimulans maar ook als waarschuwing tegen al te overspannen verwachtingen.

Hinderlijk buitenspel, sport als motor van integratie is een uitgave van ...daM uitgeverij die uitgaven publiceert binnen de wereld van de sport en aan de sport gelieerde disciplines. Het boek maak deel uit van de serie Sport en Kennis.

---