NPCF
De dokter digitaliseert...

Home Actueel Persberichten De dokter digitaliseert...


30 augustus 2007

... maar doet ie het wel veilig genoeg? De dokter digitaliseert in rap tempo. Het aantal artsen dat de gegevens van patiënten uitsluitend digitaal opslaat, is de laatste vijf jaar gestegen van 9 naar 24 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie) en de KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) naar het veilig omgaan met de elektronische gegevens van patiënten. Een aanzienlijk aantal van de ondervraagde artsen, namelijk 40 procent, geeft echter aan dat de elektronische uitwisseling van patiëntengegevens veiliger kan.

De uitkomsten zijn te lezen in het nieuwste nummer van Vraag in Beeld, de periodiek van de NPCF. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle ondervraagde artsen werken met een beveiligde toegang tot patiëntengegevens. Tegelijkertijd zegt 89 procent dat ook anderen, zoals collega-artsen, assistenten en verpleegkundigen, toegang hebben tot deze gevoelige informatie. Een klein percentage (7%) geeft aan dat ze wel eens thuis of op een andere locatie met elektronisch opgeslagen patiëntengegevens werken, zonder deze op een beveiligde manier te versturen. Verder meldt 8% dat derden voor wie de informatie niet bedoeld is, de informatie wel eens onder ogen krijgen.

Iris van Bennekom, directeur van de NPCF, is blij dat de ontwikkelingen op dit gebied zo snel gaan. `Dit maakt de kansen voor een snelle invoering van het Elektronisch Patiëntendossier een stuk groter,' aldus mevrouw van Bennekom. `Maar de vraagtekens die de artsen zelf zetten bij de beveiliging, zijn terecht. Het is een signaal dat daar binnen de sector - en in andere sectoren zal het niet anders zijn - goed naar gekeken moet worden.'

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een artsenpanel van de KNMG. Bijna 900 artsen vulden ten behoeve van het onderzoek een vragenlijst in over hun computergedrag.