Gemeente Dordrecht


Openbaar examenconcert Dordtse Beiaardschool

30-8-2007

Het eerste eindexamenconcert van de Dordtse beiaardschool, het Carillon Instituut Nederland, is donderdagavond 30 augustus te horen. Examenkandidaat is de uit België afkomstige jonge beiaardier Jan Verheyen. Het examen is openbaar en wordt gejureerd door een internationale jury, bestaande uit 5 gerenommeerde musici uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Foto van Jan Verheyen Jan Verheyen begon met zijn beiaardstudie aan de Koninklijke beiaardschool "Jef Denyn" van Mechelen, waar hij het diploma `grote onderscheiding' behaalde. Aan `Bourdon' Hogeschool voor Muziek en Carillon Instituut Nederland te Dordrecht vervolmaakt hij zijn studie onder leiding van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

Als eerste beiaardstudent in Dordrecht hoopt hij dit jaar het bachelordiploma voor beiaard te behalen. Het examen bestaat uit meerdere onderdelen, zoals de verplichte bijvakken in Muziektheorie, Muziekgeschiedenis, Harmonie en Contrapunt en Campanologie. Deze vakken worden in besloten kring geëxamineerd.

Improviseren

Donderdag staat het praktijkgerichte spelexamen op het programma, bestaande uit de uitvoering van composities uit verschillende stijlperioden. Ook het onderdeel "Improvisatie" vormt een wezenlijk onderdeel. Kort van te voren krijgt Jan door de jury een thema uitgereikt.

In 2006 werd Jan Verheyen eerste prijswinnaar bij de internationale beiaardwedstrijd van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Naast zijn werkzaamheden als taaldocent in het voortgezet onderwijs, weet hij de beiaardwereld te verrassen met nieuwe initiatieven, zoals de vernieuwing van het beiaardmuseum in de Sint-Quintuskathedraal te Hasselt (B) en de oprichting van Compagnie Aardbei, waarin met de kindervoorstelling "Rocky het klokkie" succesvolle theatervoorstellingen rond het thema `beiaard' worden georganiseerd.

Het concert begint om 20.00 uur en is het beste te beluisteren op de bankjes aan het Maartensgat of aan de Pottenkade. Na afloop van het examen is er een feestelijke ontmoeting met de kersverse beiaardier in de torenhal.