Gemeente Dordrecht


Vijfjarenplan voor fietsverkeer in Dordrecht

30-8-2007

In samenspraak met de Dordrechtse Fietsersbond heeft het college een nieuw "vijfjarenplan" voor de fiets gepresenteerd. Belanghebbenden kunnen tot half oktober hun reactie geven.

fietsers 'Dordt fietst door' is de titel van het Dordtse fietsplan. Dit plan voor de periode 2007 tot 2012 past binnen het Mobiliteitsplan van Dordrecht. Het plan moet het fietsen in Dordrecht nog aantrekkelijker maken, ondermeer door betere verbindingsroutes voor de fiets.

Het college wil meer aandacht besteden aan de doorstroming voor fietsers. Belangrijke locaties als het Centraal Station, het Gezondheidspark en het Leerpark moeten snel en veilig met de fiets te bereiken zijn. Verder is een kwalitatief goed fietsnetwerk essentieel. Het gaat om goede fietsverbindingen tussen de wijken, snelle routes, een aantrekkelijk recreatief fietsnetwerk en om sociaal veilige routes met voldoende verlichting en overzicht. Ook wordt er meer aandacht besteed aan het voorkomen van fietsendiefstal en fietseducatie op scholen.

Inpassen in projecten

Het fietsplan biedt de richtlijnen en kaders voor lopende en nieuwe projecten. Zo wordt bij de herinrichting van de Stationsomgeving extra geïnvesteerd; een nieuwe fietsroute en 1.000 bewaakte en 1.000 onbewaakte plaatsen in een nieuwe fietsenstalling. Het college gaat ook een proef houden om de fietsenstalling op het Achterom en Statenplein op zaterdag gratis te maken. Binnen de wijkverkeersplannen wordt de veiligheid van fietsers verbeterd door de aanleg van fietsstroken. En ook bij het Gezondheidspark, het Leerpark en de herstructurering van Wielwijk krijgen fietsers een nadrukkelijker plaats.

Inspraak

Het college heeft "Dordt fietst door" vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode loopt van 5 september tot en met 17 oktober 2007. Belanghebbenden kunnen een brief sturen naar de Gemeente Dordrecht, t.a.v. J.K. Buitink, Postbus 8 3300 AA Dordrecht. Bellen of mailen kan ook: tel. 078 - 639 6813 of JK.Buitink@dordrecht.nl. Na de inspraakperiode kijkt het college of de nota nog moet worden aangepast of aangevuld, waarna het wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.