ABVAKABO FNV

FNV: Nederland wordt één groot uitzendbureau

Als dit doorgaat, wordt Nederland één groot uitzendbureau. Een vast contract is niks meer waard. Dat zei Agnes Jongerius bij de presentatie van het advies over ontslagrecht, vandaag in Den Haag. Minister Donner heeft voor de zomer de sociale partners advies gevraagd over versoepeling van het ontslagrecht. Dat advies is er nu, en het is door de vele verslechteringen in het kabinetsplan volkomen verdeeld. Er liggen dus twee adviezen: een van werkgevers en een van de werknemers.

De FNV wijst erop dat straks sprake is van een flitsontslag. Jongerius: "Nu hebben wij nog een preventieve toets, en als een werkgever van iemand af wil, moet hij wel een verhaal hebben en aan dossiervorming doen. Straks hoeft dat dus niet meer. Elke werknemer kan met het grootste gemak op straat gezet worden."

Bovendien krijgen straks veel minder mensen een ontslagvergoeding want werkgevers kunnen met een beroep op bedrijfsorganisatorische omstandigheden zelfs werknemers zonder vergoeding ontslaan. Krijgt iemand wel een vergoeding dan mogen daarvan ook nog de kosten voor scholing worden afgetrokken.

Ander pijnlijk punt is de gouden handdruk. Jongerius: "Er komt een maximum voor de hoogte van de ontslagvergoeding, maar niet voor de echte topinkomens. Die kunnen doorgaan zichzelf te verrijken."

FNV, CNV en MHP wijzen de plannen van minister Donner volledig af. Jongerius: "Dit plan helpt geen mens extra aan een baan. Het geeft de werkgevers een cadeautje van anderhalf miljard euro. En het zadelt de werknemers met dit flitsontslag op met een fors grotere onzekerheid over hun bestaan."

De FNV vindt het niet fair dat de zwakste partij straks naar de rechter moet stappen om een ontslag aan te vechten. Jongerius vergelijkt een arbeidsrelatie met een vertrouwensband.

"Je bent nou eenmaal niet elke dag van je leven 35 en tip-top in orde. Werkgevers willen mensen die betrokken zijn. Werknemers willen graag betrokken worden. Die betrokkenheid vraagt over en weer om een investering. En het vertrouwen dat je van elkaar op aan kunt, ook als het even wat minder gaat. En dat als een werkgever van iemand af wil, dat hij twee keer moet nadenken of ontslag de enige of de beste oplossing is."

De werkgeversorganisaties hebben een eigen advies, waarin ze voorstellen de plannen van Donner nog een graadje aan te scherpen.