Examentraining Groep Geleide Wapens

De Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht oefent de komende twee weken in Denemarken. De oefening, Cold Sequel 2, is een voorbereiding op het NAVO-examen in 2008 en oefent de verdediging tegen tactische ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen.

De GGW levert hoogwaardige luchtverdediging met Patriot- en Stingerwapens. In 2003 tijdens de Golfoorlog zijn deze wapensystemen gebruikt om Turkije te verdedigen tegen eventuele raketaanvallen vanuit Irak.

Tijdens de oefening trainen de militairen onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden. Hierbij wordt voor het eerst de PAC3 (Patriot Advanced Capability) ingezet, een verbeterde versie van de Patriot. Patriot is het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging van ballistische rakketten het hoofd te bieden.

Tijdens Cold Sequel 2 dragen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht zorg voor de bescherming van de luchtmachteenheid.

De oefening start op donderdag 30 augustus als circa 430 militairen en circa 200 voertuigen vertrekken vanuit de luchtmachtbasis De Peel. Via Duitsland gaan zij naar het oefengebied in het zuiden van Denemarken. Op vrijdag 7 september zijn de eenheden weer terug op de thuisbasis. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de examentraining.

Noot voor redacties (