Gemeente Tiel


Gemeente Tiel plaatst kanonnen terug

De monumentale kanonnen van Tiel zijn weer terug in het straatbeeld. Op donderdag 30 augustus 2007 heeft wethouder Verspuij de kanonnen op het grasperceel aan de Waalzijde ter hoogte van de Zoutkeetstraat geplaatst. Hiermee wordt de cultuurhistorische identiteit van Tiel verder versterkt.

Met het besluit om de kanonnen terug te plaatsen is het college tegemoet gekomen aan de wens van vele Tielenaren. De gerestaureerde kanonnen spelen nu weer een belangrijke rol in het stadsbeeld van Tiel.

Achtergrondinformatie
De gerestaureerde kanonnen liggen al jaren op de gemeentewerf. Na de dijkverbetering zijn ze niet meer teruggeplaatst. Voor de herplaatsing zijn verschillende locaties onderzocht, waaronder ook de oude plek (op het grote rondeel van de stadsmuur). Dit stuitte op bezwaren van diverse partijen. Daarom is gekozen voor deze alternatieve plek.

Open Monumentendag
Aangezien de kanonnen nu weer deel uitmaken van de Tielse cultuurhistorie, zijn zij opgenomen in het programma van de Open Monumentendag op zondag 9 september 2007. Deze dag staat in het teken van de twintigste eeuw en het 'detail'. Van 12.00 tot 16.30 uur kunnen mensen zelfstandig of onder begeleiding van een gids een wandelroute volgen langs bijzondere monumenten en details. Zo vernemen ze bijvoorbeeld dat de kanonnen geen verdedigende functie hadden, maar werden gebruikt om mensen te waarschuwen voor opkruiend ijs.

30 augustus 2007