NEN


Zuigelingenvoeding in ziekenhuizen

donderdag 30 augustus 2007
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onderzoek verricht naar de bereiding van zuigelingenvoeding in ziekenhuizen en het blijkt dat vier op de tien ziekenhuizen deze voeding niet klaarmaken volgens de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie. In een aantal gevallen constateerde de VWA te veel bacteriën in de babyvoeding.

Een van de aanwezige bacteriën kan Enterobacter sakazakii zijn. Deze bacterie kan vooral kinderen (neonaten en prematuren) infecteren. Ook de aanwezigheid van micro-organismen door nabesmetting tijdens het bereiden en bewaren van de voeding heeft een risico verhogend effect. De aanwezigheid van Enterobacter sakazakii vormt een groot microbiologisch risico bij de zuigelingenvoeding in poedervorm. Als poedervormige zuigelingenvoeding niet juist bereid is of na het bereiden niet juist wordt bewaard, kan de bacterie in het gebruiksklare product uitgroeien. Vooral het bewaren van al bereide voeding kan risico's met zich meebrengen. Als de voeding echter hygiënisch wordt bereid en onmiddellijk wordt gegeven zijn de risico's voor gezonde baby's thuis verwaarloosbaar klein.

Voor de detectie van Enterobacter sakazakii heeft NEN de internationale Technische Specificatie gepubliceerd. De NPR-ISO/TS 22964 - Milk and milk products - Detection of Enterobacter sakazakii beschrijft een methode voor de detectie van Enterobacter sakazakii in melkpoeder en zuigelingenvoeding. De methode is ook van toepassing voor omgevingsmonsters verkregen van fabrieken voor melkpoeder of zuigelingenvoeding.

Momenteel werkt de internationale Technische Commissie 'Microbiologie' (ISO) aan een horizontale methode voor Enterobacter sakazakii. De projectleider is de heer Dick van den Berg van het COKZ.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark van Woerden, e-mail: mark.vanwoerden@nen.nl tel. 015 2690 310 of Pauline Kalkman, e-mail pauline.kalkman@nen.nl tel. 015 269 01 12

Bron: VWA
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TS 22964:2006 en (Norm)