Politie Groningen

Controles gepimpte autos na klachten

Provincie Groningen, 30-08-2007 o Regiopolitie Groningen gaat strenger controleren op lawaaiveroorzakende autos en agressief verkeersgedrag. Dit gebeurt naar aanleiding van klachten van burgers. In de volksmond wordt in dit geval vaak gesproken over gepimpte autos. Zonder te generaliseren, zal er meer aandacht geschonken worden aan de overlast die deze autos kunnen veroorzaken.

Overlast

De controles zullen op basis van klachten in eerste instantie vooral gehouden worden in de omgeving
Winschoten-Veendam-Stadskanaal-Hoogezand. De overlast bestaat vooral uit lawaai afkomstig van de muziekinstallaties in de autos. Ook is er overlast van sportieve uitlaten, luidruchtige acceleratieproeven, wheelspins, zwerfvuil en geschreeuw van de aanwezige jeugd. Dit blijkt uit de Politiemonitor Bevolking. Ook voelt een deel van de bevolking zich onveilig door agressief verkeersgedrag. Het agressieve verkeersgedrag wordt geassocieerd met gepimpte autos. De politie reageert op deze klachten. Dit gebeurt niet door af te wachten tot er opnieuw overlast wordt ervaren, maar de politie gaat actief controles uitvoeren bij gepimpte autos.

Straatraces

Het houden van straatraces kan eveneens voor overlast zorgen, maar levert daarnaast ook gevaarlijke situaties op. Op een aantal plaatsen in de provincie zijn infrastructurele maatregelen genomen om straatraces te voorkomen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het aanleggen van drempels of het versmallen van de weg. Juist vanwege de grote onveiligheid zullen de controles ook gericht zijn op straatraces.

Doelgroep

De bestuurders van gepimpte autos zijn over het algemeen jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Deze bestuurders hebben een beperkte rijervaring. Daarbij wordt de verkeersveiligheid soms uit het oog verloren. Ook het overschatten van de eigen vaardigheden in combinatie met het onderschatten van de complexiteit van verkeerssituaties brengt gevaar met zich mee.

Controles

Met de controles wil Regiopolitie Groningen de veiligheid vergroten en de overlast terugdringen. Bij de controles zal onder anderen aandacht besteed worden aan verkeersgedrag, de geluidsproductie van uitlaten, de lichtdoorlatendheid van de ramen, verlichting, spoorverbreding, scherp uitstekende delen van bijvoorbeeld een spoiler, gladde banden en het dragen van de gordel. Bij overtreding wordt een bekeuring uitgeschreven en eventueel het kentekenbewijs ingenomen. De eigenaar van de auto heeft dan vier weken de tijd om de auto technisch in orde te maken.