Seksuologen solidair met actiegroep Beperkt Houdbaar

30/08/2007 15:29



Nederlandse Vereniging van Seksuologie



Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) signaleert dat de wijze waarop seksualiteit in de media soms wordt vormgegeven schadelijke gevolgen kan hebben. Ze heeft de volgende verklaring opgesteld.

VERKLARING

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) heeft met grote instemming kennis genomen van het Manifest zoals dit door een initiatiefgroep op hun website www.beperkthoudbaar.info is kenbaar gemaakt. In dit Manifest wordt onder andere stelling genomen tegen
a. de platte en grenzeloze wijze waarop seksualiteit in de media wordt gepresenteerd b. de reductie van vrouwelijkheid tot een irreëel schoonheidsideaal c. de gevolgen die dergelijke zienswijzen hebben in de vorm van zogenaamde cosmetische correcties van borsten, vulva en vagina.

Het bestuur van de NVVS, als vertegenwoordiger van de Nederlandse seksuologen die professioneel werkzaam zijn binnen de gezondheidszorg, het onderwijs, de voorlichting en preventie en het wetenschappelijk onderzoek, die in hun werk worden geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van bovengenoemde zienswijzen, verklaart zich solidair met het Manifest en roept de overheid op:


1. tot wijziging van wetgeving zodanig dat cosmetische correcties onder de leeftijd van 18 jaar niet zijn toegestaan ook niet indien de ouders hierin toestemmen. Een uitzondering vormen de correcties die noodzakelijk zijn wegens aangeboren afwijkingen en fysieke trauma's.
2. tot wetgeving om beroepsgroepen te verplichten tot het hanteren van een protocol indien een verzoek tot cosmetische correctie wordt gedaan door een persoon ouder dan 18 jaar. Aan de hand van dit protocol (met daarin op indicatie consultatie van andere disciplines dan alleen die van de hoofdbehandelaar) dient de hulpverlener een weging te maken tussen de wens van de patiënt(e) en de daaraan verbonden risico's op het gebied van zowel de lichamelijke als ook de psychoseksuele gezondheid.
3. tot implementatie over te gaan van seksuele en relationele vorming in het onderwijs teneinde bij jongeren aandacht te schenken aan hun lichaamsbeeld en hun seksueel zelfbeeld, en hen evenwichtiger seksuele informatie te geven gebaseerd op een geheel andere realiteit dan die via de meeste media tot hen komt.
4. tot financiering van wetenschappelijk onderzoek naar onder andere de invloeden van seksualisering in de media op het seksuele gedrag/gezondheid van meisjes en jongens.
5. tot financiering van de eerstelijns seksuele gezondheidszorg opdat jongeren en jongvolwassenen die worstelen met vragen en problemen op dit terrein gemakkelijker een seksuoloog kunnen consulteren.
6. tot financiering van voorlichtingsmateriaal of een campagne door de Stichting Ideële Reclame teneinde dit onderwerp publiekelijk aan de orde te stellen, bespreekbaar te maken en te agenderen bij burgers, professionals, opinieleiders en besluitvormers.





http://www.nvvs.info

http://www.nvvs.info