Gemeente Laren


Gemeente tevreden over uitvoering herwaardering WOZ

De gemeente Laren kan tevreden terugkijken op de waardevaststelling van het onroerend goed in haar gemeente met ingangsdatum 1 januari 2007 (waardepeildatum 1 januari 2005). Met dagtekening 30 april 2007 zijn 4.224 beschikkingsbiljetten verzonden voor in totaal 5.690 onroerende zaken. Er zijn tegen 293 objecten bezwaarschriften ingediend; dit is 5,1%. Dit percentage is niet eerder zo laag geweest. In 2005 bedroeg dit percentage zelfs meer dan 17%. Inmiddels is de termijn om bezwaar te maken verlopen.

Het taxatiebureau TOG Nederland heeft samen met de afdeling belastingen in 2006 extra inspanningen verricht om het bestand optimaal te krijgen. De gemeente is verplicht woningen te taxeren op de waarde in het economisch verkeer, waarbij uit moet worden gegaan van de verkoopcijfers die zijn gerealiseerd onder de meest optimale omstandigheden. Dit proces heet de marktanalyse. Door middel van vergelijking met verkochte objecten moet voor elke woning een WOZ-waarde bepaald worden. De gemeente Laren kenmerkt zich door een grote diversiteit aan unieke woningen wat het vaststellen van de waarde tot een arbeidsintensief en lastig proces maakt. Met name het verbeteren van de marktanalyse heeft tot betere model-uitkomsten geleid.

De geanalyseerde verkopen geven in de meeste gevallen een reëel beeld van de waarde in het economisch verkeer. Daarnaast zijn de basisgegevens van de objecten nog eens goed nagelopen en daar waar het nodig was aangepast aan de werkelijkheid. Hierbij valt te denken aan de inhoud, de bijgebouwen en de grondoppervlakte behorend bij de onroerende zaak. Tevens zijn de uitkomsten van de vorige hertaxatieronde (waardepeildatum 1 januari 2003) betrokken bij de nieuwe waardevaststelling.

Zowel de gemeente als het taxatiebureau hebben vertrouwen dat alle binnengekomen bezwaarschriften ruim voor het einde van dit jaar beantwoord zijn. Dit geeft zowel het taxatiebureau als de gemeente voldoende tijd om de nieuwe waardevaststelling goed voor te bereiden. Eigenaren ontvangen nu jaarlijks een nieuwe waardevaststelling van de onroerende zaak. Het is raadzaam deze goed te bekijken en te bewaren.

Informatie: afd. Financiën, tel. 53 99 631