Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 augustus 2007

Vragen van de leden Dijsselbloem (PvdA), Sterk (CDA) en Anker (CU) aan de minister van Justitie

in vervolg op de eerdere vragen van Sterk, van Toorenburg en Hessels nr 2060716650


1. Bent u met ons van mening dat de Nederlandse overheid geen rol heeft in de uitvoering van Marokkaanse overheidsbeleid ten aanzien van bipatride Marokkaanse-Nederlanders in Nederland?
2. Bent u bereid de informatieverstrekking door de ambtenaren van de burgerlijke stand te laten beperken tot het erop attenderen dat, indien betrokken ouders voornemens zijn de pasgeborene tevens aan te melden bij het Marokkaanse consulaat, zij te maken zullen krijgen met een verplichte namenlijst? En dat zij, om problemen met de gekozen naam te voorkomen, kunnen overwegen het kind eerst bij het Marokkaanse consulaat in te schrijven?
3. Bent u het met ons eens dat daarmee de voorlichting adequaat is en problemen met eerder gekozen namen kunnen worden voorkomen, zonder dat Nederlandse ambtenaren de uitvoering van Marokkaans beleid (namelijk het hanteren van de namenlijst) ter hand nemen?
4. Bent u bereid zich in te zetten voor deze oplossing voor de kwestie van de Marokkaanse namenlijsten op Nederlandse gemeentehuizen?