Ingezonden persbericht


Persbericht

Van de CNV BedrijvenBond en CNV Hout en Bouw

29 augustus 2007, Utrecht

------

CNV-bonden geven werkgevers en minister Donner gele kaart over ontslagrecht

De CNV BedrijvenBond en CNV Hout en Bouw geven donderdag 30 augustus 2007 de werkgevers en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de gele kaart: een laatste waarschuwing om de dramatische ontslagrechtvoorstellen in te trekken. "Leden wijzen de ontslagrechtverslechteringen faliekant af. En het wordt tijd dat werkgevers, die er ook nog een schepje bovenop doen, weer op aarde landen nu de vakantie over is", aldus Jaap Jongejan en Arend van Wijngaarden, voorzitters van de twee CNV-bonden.

De bonden hebben de afgelopen vier weken, onder het motto 'Nieuw ontslagplan. De Groeten!' benut om hun leden te vragen hoe zij denken over de ontslagvoorstellen van minister Donner. Inmiddels hebben de bonden, ondanks de vakantieperiode, meer dan 35.000 reacties ontvangen. De respons is daarmee hoger dan bij vergelijkbare acties in 2004. Jongejan en Van Wijngaarden:"Uit de bliksemactie blijkt dat onze leden faliekant tegen de verslechteringsvoorstellen van dit kabinet zijn en de boze reacties stromen nog steeds binnen."

De CNV-bonden bivakkeren donderdagochtend vanaf 8.30 uur in vakantiesfeer voor het SER-gebouw in Den Haag, om de werkgeversleden van de Stichting van de Arbeid (StAr) op te wachten en ze bij binnenkomst een gele kaart uit te reiken.

Nadat de StAr zijn advies heeft aangeboden geven de bonden de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid letterlijk en figuurlijk de zak, door de postzakken met ledenreacties aan hem te overhandigen, tijdens de lunch van de ministerraad om 14.00 uur in de hal van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Jongejan: "Zo krijgt de minister in één klap 35.000 representatieve meningen uit de maatschappij, zonder dat hij daar 100 dagen voor op pad hoeft."

Volgens de CNV-leden is 'nee' het enige mogelijke antwoord op de verslechteringsvoorstellen van minister Donner. Jongejan: "Zij wensen geen speelbal van de grillen werkgevers te worden. Het is ook onvoorstelbaar in een tijd dat werkgevers kampen met een tekort aan mensen. Europa is te klein om voldoende mensen binnen te halen. En nu willen VNO-NCW en MKB alleen praten over het zo snel mogelijk op straat zetten van mensen. Dat is onbegrijpelijk! Zo veranderen dienstverbanden in angstaanjagende rekensommen."

Van Wijngaarden vult hem aan: "Vooral de vrijbrief die werkgevers - als het aan de minister ligt - krijgen om bij reorganisaties willekeurig en zonder enige vergoeding mensen te ontslaan, stuit de bonden tegen de borst. Ik krijg reacties als 'Handen af van onze werknemers', 'liever een wachtgeldregeling zoals die van de kamerleden', 'laat Holland, Holland, laten we hier geen Amerikaanse toestanden creëren'. Er is ontzettend veel kritiek. En terecht!"