Gemeente Castricum

BOS-project Castricum van start op 30 augustus 2007

Aftrap door 1400 kinderen

Maar liefst 1400 kinderen uit de gehele gemeente Castricum in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar verrichten op 30 augustus a.s. de aftrap van het project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS). Op die dag organiseert de gemeente voor hen, samen met basisscholen, sportverenigingen de BOS kick-off dag. De Rabobank Noord Kennemerland sponsort en ondersteunt tijdens de sportdag. Het is de eerste keer dat de gemeente een sportevenement van deze omvang organiseert. De wethouders van Castricum verzorgen de opening en de afsluiting.

Deze bijzondere sportdag is bedoeld voor alle leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen uit alle kernen van de gemeente en wordt georganiseerd op Sportcomplex Noord End en in Sportcentrum De Bloemen.

De dag is verdeeld in twee dagdelen. Alle kinderen krijgen op hun dagdeel diverse sportclinics aangeboden: voetbal-, korfbal-, basketbal-, volleybal-, jeu de boules-, rugby-, hockey-, schaats- en dansclinics. 's Middags is TOP-volleybal door volleybalvereniging HvA. Beide dagdelen wordt gestart met een gezamenlijke warming-up in het kader van "De Klas Beweegt"; danscentrum Luut Griffioen zorgt voor een spetterend optreden als afsluiting.

Castricumse BOS-projecten

De sportdag is de kick-off van het Castricumse BOS-project, dat op 1 september 2007 van start gaat. Onderdelen van het project zijn de Jeugdsportpas, "De Klas Beweegt" (GGD), uitbreiding van de Vakantiecocktail (Stichting Welzijn Castricum) en de inzet van bewegingsconsulenten op een aantal basisscholen. Het BOS-project loopt voor een periode van 4 jaar.

De bedoeling van de BOS kick-off dag op 30 augustus is dat de kinderen ervaren wat `BOS' in Castricum voor hen betekent. Daarnaast kan de jeugd uit de diverse Castricumse kernen op een sportieve manier met elkaar kennismaken. Ook de bewegingsconsulenten zijn aanwezig. Zij gaan op diverse basisscholen in Castricum het vak lichamelijke opvoeding verzorgen. Eén van de bewegingsconsulenten coördineert tevens de Jeugdsportpas. Met deze pas kunnen kinderen tegen lage kosten vrijblijvend kennismaken met verschillende sporten.

Aanleiding BOS-subsidie-aanvraag

Uit een onderzoek van de GGD in 2005 bleek dat het percentage van basisschoolleerlingen met overgewicht in Castricum meer dan twee keer zo hoog ligt als het landelijke gemiddelde. De gemeente heeft bij het Ministerie van VWS een Buurt, Onderwijs en Sportsubsidie aangevraagd en gehonoreerd gekregen om dit overgewicht van de jeugd aan te pakken. Met deze subsidie worden vanaf nu structureel en doorlopend sport- en beweegactiviteiten aangeboden. De gemeente Castricum wil dat de jongeren op die manier blijvend meer gaan bewegen en dat ze hun eetgewoontes verbeteren.