Ministerie van Defensie

30-08-2007 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

In Uruzgan sneuvelde zondag 26 augustus de 30-jarige sergeant der eerste klasse Martijn Rosier doordat een geïmproviseerd explosief tot ontploffing kwam. De 23-jarige korporaal Bas van Mourik raakte bij deze ontploffing gewond.

Het lichaam van de overleden militair wordt overgebracht naar Nederland. Korporaal Van Mourik is behandeld in het militaire hospitaal in Tarin Kowt. Hij heeft zelf zijn thuisfront geïnformeerd over zijn lichamelijke toestand.

Een eerste groep loodgieters heeft met succes de vier weken durende opleiding aan de Trade Training School in Tarin Kowt doorlopen. Sinds de Australische Reconstruction Task Force de vakschool in oktober 2006 heeft opgericht, zijn rond de 100 studenten opgeleid. Naast de loodgieteropleiding verzorgt de school nog vier andere opleidingen op het gebied van bouwnijverheid, energievoorziening, schilderen en handel. Op 24 augustus is het contract ondertekend met een lokale aannemer voor de aanleg van een belangrijke weg in het district Deh Rafshan ten noorden van Tarin Kowt. De aanleg van de weg gaat waarschijnlijk begin september van start.

Afgelopen periode werden eenheden van de Task Force Uruzgan (TFU) een aantal keer onder vuur genomen. Eenheden hebben als reactie daarop het vuur beantwoord. Bij één van de contacten was een Afghaanse eenheid betrokken die werd begeleid door Nederlandse militairen. Zij schoten een Afghaanse politiepost te hulp die in de omgeving van Chora werd beschoten door leden van de Opposing Militant Forces. Nederlandse militairen werken nauw samen met het Afghaanse leger en treden bij de eenheden op als adviseur en mentor.

De Nederlandse F-16's leverden drie maal luchtsteun waaronder aan eenheden van de TFU. De Apache gevechtshelikopters kwamen twee keer in actie ter ondersteuning van eenheden van de Task Force.

Gerelateerde links:
Dode en gewonde in Uruzgan (update)