Provincie Groningen

De Menkemaborg is genomineerd voor de Museumprijs

30 augustus 2007



De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij en een deskundige jury heeft dit jaar vier musea genomineerd in de categorie `kasteelmusea', waaronder de Menkemaborg in Uithuizen.

Voor het eerst mag het publiek bepalen wie de uiteindelijke winnaar van de EUR 100.000,- wordt. Van 24 augustus tot en met 20 september mag iedereen stemmen via www.museumprijs.nl.

Deze nominatie is al een prachtig cadeau voor de 80-jarige Menkemaborg, maar het zou natuurlijk helemaal schitterend zijn wanneer de prijs van EUR 100.000.- naar de Menkemaborg zou gaan. Het geld is heel erg welkom, want al worden de monumentale gebouwen en de historische tuinen continu met zorg onderhouden, toch is er voor grote en ingrijpende projecten altijd extra financiering nodig. Zo zou de ongeveer 80-jarige grote beuken doolhof dan vervangen kunnen worden. Ook de bomenrijke singel rond de buitengracht met grote oude beuken, eiken en linden is, niet alleen door de tijd, maar ook door stormen aangetast en heeft grondig onderhoud nodig, waar onderzoek en veel geld voor nodig is.

De Menkemaborg is het oudste volledig ingerichte kasteelmuseum van Nederland. Het authentieke interieur en de prachtige inrichting geven een sfeer in het huis, waarbij het lijkt `alsof de bewoners even weg zijn'. De vele bezoekers hebben een grote waardering en bewondering voor de borg en voor de tuinen. De Menkemaborg is ook gewaardeerd door Michelin met twee sterren in de groene cultuurtoeristische gids en is daarmee zeker `een omweg waard'!

De Menkemaborg hoopt dat alle enthousiaste bezoekers, zowel uit de omgeving en de provincie, maar ook ver daarbuiten op de borg gaan stemmen.

Kijk voor meer informatie op www.menkemaborg.nl.

De Menkemaborg

30 augustus 2007