Provincie Noord-Holland

Datum

30-8-2007

Onderwerp

Bijna 50 illegale reclameborden langs N302 en N506 verwijderd

Jeannette Duin

De provincie heeft afgelopen zomer streng gecontroleerd op illegale reclameborden langs de N302 en de N506 in West-Friesland. Er zijn bijna 50 borden verwijderd. Omdat de overtreders van de provinciale Landschapsverordening allemaal vrijwillig meewerkten, zijn er geen processen verbaal opgemaakt of boetes uitgedeeld. Het landschap ziet er nu minder rommelig uit.

De provinciale wegen N302 en N506 werden geplaagd door een wildgroei aan reclameborden, die ook veel inwoners van de regio een doorn in het oog zijn. Dat bleek uit de klachten die regelmatig bij de provincie binnenkwamen. Veel van de borden waren in strijd met de provinciale Landschapsverordening, die als doel heeft landschappelijke gebieden buiten de bebouwde kommen te beschermen tegen ontsierende opschriften, afbeeldingen en woonschepen.

Borden vrijwillig verwijderd
De provincie bood overtreders de mogelijkheid om zelf de borden te verwijderen. Deden zij dat niet dan zouden zij uiteindelijk proces verbaal of een dwangsom riskeren. Zon dwangsom kan gemakkelijk oplopen tot enkele honderden euros per week en wordt niet alleen aan de eigenaar van het perceel opgelegd, maar ook aan het bedrijf dat vermeld staat op de reclame-uiting. Gelukkig is het niet zover gekomen; alle overtreders hebben vrijwillig gehoor gegeven aan de oproep van de provincie om de illegale borden te verwijderen. De provincie zal ook in de toekomst regelmatig controles uitvoeren om te zorgen dat de boel schoon blijft.

Ontheffing verordening
De borden die nu nog langs de provinciale wegen staan, vallen of onder de ontheffingsvoorwaarden uit de verordening of staan binnen de bebouwde kom van een gemeente. De provincie handhaaft langs de openbare wegen, buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom bepalen de gemeenten zelf welke regels zij stellen omtrent reclameborden. De gemeenten zijn ook zelf verantwoordelijk voor het toezicht op het naleven van deze regels.

Ontsierend én gevaarlijk
Sinds Provinciale Staten in 2005 de Landschapsverordening hebben vastgesteld, zien handhavers van de provincie scherp toe op de naleving hiervan. Met het opstellen van regels voor het plaatsen of aanbrengen van opschriften (borden) in het landschap, wil de provincie het aanzicht van het Noord-Hollandse landschap beschermen. Daarnaast leiden reclame-uitingen soms ook automobilisten af, waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang komt. De verordening is alleen van kracht in het landelijk gebied buiten de bebouwde komgrenzen.

Meer informatie
Meer informatie over de Landschapsverordening is te vinden onder het kopje productencatalogus.