Bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland

30/08/2007 08:20



Floron



In Nederland bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland!

Gevlekt zonneroosje
Gevlekt zonneroosje is een plant die in Nederland op het randje van uit-sterven balanceert. De soort is recent sterk achteruit gegaan. In 2007 zijn in de duinen van Vlieland meer dan 50 exemplaren van deze zeer zeldzame plant aangetroffen. De ondst werd gedaan tijdens een inventarisa-tieonderzoek van vrijwillige plantwaarnemers van FLORON en de Friese Vere-niging voor Veldbiologie (FFF). De groeiplaats is nu de enige plek in Nederland waar gevlekt zonneroosje voorkomt. In 2006 bleken er op deze plek nog maar 4 exemplaren te groeien!

Achteruitgang
Gevlekt zonneroosje is een zuidelijke soort die in Nederland te vinden was in graslanden in de duinen. Vooral op de waddeneilanden kwamen grote populaties voor. In kleine aantallen is de plant niet altijd gemakkelijk te vinden. De gele bloemen met zwarte vlekjes zijn alleen bij mooi weer voor het middaguur te vinden; 's middags vallen de bloemen uit. Bovendien fluctueren de aantallen door de jaren heen. De achteruitgang is misschien daarom sluipend gegaan. Je zou mogen verwachten dat deze zuidelijke soort het beter doet in de recente warme jaren. Zonder extra maatregelen is de kans nu groot dat deze soort binnenkort uit Nederland verdwijnt.

Oorzaken
Planten zijn bij uitstek graadmeters voor de kwaliteit van natuur, landschap en biodiversiteit. Ze hebben een belangrijke signaalfunc-tie. Gaat het goed met de wilde planten dan gaat het doorgaans goed met de natuur in Nederland. De achteruitgang van het Gevlekt zon-neroosje is het gevolg van het dichtgroeien van de duinen door vermesting en verzuring. Ondanks inspanningen van de terreinbeheer-ders blijken deze nog onvoldoende om het Gevlekt zonneroosje te laten profiteren. Voor de overleving van deze sterk bedreigde soort zijn dringend extra soortgerichte herstelmaatregelen nodig. Het verdwijnen van dit zonneroosje staat niet op zichzelf. In totaal hebben 200 plantensoorten het in Nederland nu zo moeilijk dat ze zonder extra hulp de komende 10 jaar dreigen te verdwijnen.

FLORON
De Stichting FLORON is de landelijke organisatie die zich bezig houdt met het inventariseren (waar komen de soorten voor?) en moni-toren (hoe vergaat het de soorten in de loop van de tijd?) van de wilde flora van Nederland. De Stichting streeft naar meer aandacht voor bescherming en beheer van de wilde flora in Nederland. FLORON werkt daarbij nauw samen met andere (natuurbeschermings)organisaties en universiteiten in het onderzoek, de bescherming en het herstel van de (bedreigde) wilde flora van Nederland. FLORON heeft een Laddelijk Bureau in Leiden. Verspreid over het gehele land helpen meer dan 1000 vrijwillige plantenwaarnemers het Landelijk Bureau aan informatie.

/// Einde Persbericht ///





http://www.floron.nl