Kröller-Müller Museum


Persbericht

Kröller-Müller Museum exposeert Sterren op het Doek

Expositie naar aanleiding van televisieprogramma

Otterlo, 20 augustus 2007

Sinds enkele weken bij is bij Omroep MAX het programma BankGiro Loterij Sterren op het Doek te zien. Terwijl Hanneke Groenteman een bekende Nederlander interviewt, portretteren drie schilders hem of haar. De gemaakte portretten uit alle acht afleveringen (24 portretten totaal) worden tentoongesteld in drie Nederlandse musea. Het Kröller-Müller Museum biedt de laatste kans deze tentoonstelling te zien, en wel van 30 augustus tot en met 23 september.

Bekende Nederlander Loretta Schrijver is de laatste gast van het programma. Op woensdag 22 augustus is op omroep MAX te zien (Ned 2 om 20.50 uur) hoe zij wordt geportretteerd, met de onthulling van haar favoriete schilderij in het Kröller-Müller Museum.

Bijzonder is dat de portretten (van elke bekende Nederlander drie) totaal verschillend zijn in techniek, stijl en afmeting. De kunstenaars die meewerken aan het programma zijn onder andere: Donovan Spaanstra, Robert Vorstman, Liesbeth van Keulen, David Moir, Elisa Pesapane en Geeske Harting.

De expositie is samengesteld in samenwerking met BankGiro Loterij, Ontwerpbureau Zwart Schaap, Omroep MAX en de deelnemende musea. In de museumwinkel zijn ansichtkaarten en een catalogus te koop met de portretten uit expositie en televisieprogramma.

De acht bekende Nederlanders kiezen ieder hun favoriete schilderij en mogen dat na de expositie behouden. De overige portretten zullen op 23 oktober aanstaande geveild worden in het Venduehuis in Den Haag (www.venduehuis.nl). De opbrengst van de schilderijen is bestemd voor één van de, door de bekende Nederlanders bepaalde, goede doelen. Het Instituut Collectie Nederland (ICN) organiseert deze veiling, waar naast de portretten ook museumstukken uit de ICN collectie en enkele Nederlandse musea onder de hamer komen. Zie voor meer informatie de site www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl.

# # # # #