Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 9 augustus 2007

Le Corbusier - de finale

Twee lezingen op 30 augustus

Als finale van de grote overzichtstentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur', die op zondag 2 september haar laatste dag in het NAi beleeft, worden op donderdag 30 augustus twee lezingen gegeven: 's middags een lezing over de invloed van film en fotografie op de beeldvorming rond Le Corbusier, en 's avonds een lezing van de laatste medewerker van Le Corbusier, José Oubrerie, over werken met deze bijzondere architect en over de voltooiing van zijn laatste werk, de kerk Saint-Pierre in Firminy (Frankrijk).

Le Corbusier and the film: a hidden activity

Donderdag 30 augustus 2007, 16:00 uur
Plaats: NAi (Museumpark 25)
Voertaal: Engels
Entree: gratis op vertoon van een NAi-entreebewijs Reserveren: www.nai.nl/inschrijven

Le Corbusier onderkende al snel het belang van fotografie en film voor de perceptie van zijn werk. Hij gebruikte fotografie en film naast kunst, architectuur, design en stedenbouw om een nieuw perspectief te bieden op de hedendaagse cultuur. Toch is dit aspect van zijn werk tot op heden onderbelicht gebleven. Architect Veronique Boone doet onderzoek naar de beeldvorming van architectuur via film en fotografie. Aan de hand van enkele unieke filmfragmenten gaat zij in haar lezing in op de manier waarop Le Corbusier deze media inzette voor de promotie van zijn ideeën en zijn werk.

Na afloop van de lezing is de tentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van de architectuur', tot 19.00 uur open.

---

José Oubrerie on Le Corbusier and Firminy

Donderdag 30 augustus 2007, 20:00 uur
Plaats: let op - Kunsthal Rotterdam (Westzeedijk 341) Voertaal: Engels
Entree: EUR 5,00 (gereduceerd EUR 3,00)
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven

José Oubrerie was een van de laatste medewerkers van Le Corbusier. In de lezing 'On Le Corbusier and Firminy' vertelt hij over zijn samenwerking met deze beroemde architect en over een van zijn laatste en onlangs opgeleverde bouwwerken, de Saint-Pierre kerk in Firminy (Frankrijk). Oubrerie werkte van 1957 tot 1965 voor Le Corbusier. Na diens dood in 1965 bleef het ontwerp van de kerk van Firminy liggen. 'Firminy' wordt beschouwd als een van de meest bijzondere late werken van Le Corbusier. In 1970 werd met de bouw van de werk begonnen, waarna de werkzaamheden in 1978 werden stilgelegd. Onder leiding van Oubrerie is de kerk tussen 2003 en 2006 alsnog voltooid.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. het Cement&Beton-Centrum.
---

Le Corbusier - De kunst van architectuur wordt georganiseerd in het kader van 'Rotterdam 2007, City of Architecture' en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AM en de sponsoren Bouwfonds Cultuurfonds, Bouwfonds MAB, Dura Vermeer, Vitra Nederland, Pro Helvetia en een bijdrage uit het HGSIS Cultuurprogramma, het programma voor intensivering van de internationale culturele betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

AM
Bouwfonds Cultuurfonds VITRA NEDERLAND Pro Helvetia ROTTERDAM 2007 CITY OF ARCHITECTURE Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Le Corbusier - De kunst van architectuur

Publieksinformatie over de lezingen op 30 augustus