Gemeente Leeuwarden

Herdenking bij Indië-monument in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-08-2007) Ter nagedachtenis aan de Friezen die in het voormalig Nederlands- Indië en/of Nieuw-Guinea gedurende de jaren 1945-1962 zijn omgekomen vond woensdag 29 augustus een herdenking plaats in het Rengerspark in Leeuwarden.

Het Indië-monument in het park is opgericht ter nagedachtenis aan de 168 uit Friesland afkomstige militairen die in de periode 1945-1962 in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. De namen, geboorte- en sterfdata en woonplaatsen van de Friese gevallenen zijn op dit monument af te lezen.

De herdenking begon met muziek van het Fries Senioren Orkest o.l.v. dirigent G. Heeringa en werd vervolgens geopend door de voorzitter van Stichting Indië- Monument Friesland, de heer M.F. Koopmans. Vervolgens werd een herdenkingstoespraak gehouden door de heer J. Bulthuis. Hij sprak over zijn ervaringen tijdens de oorlog en hoe hij werd benoemd van een `manusje van alles' tot iemand van wie werd verwacht dat hij zonder ervaring de herdenkingsdienst voor omgekomen maten leidde. Nadat een minuut stilte in acht werd genomen, vond de kranslegging plaats.

Ongeveer 300 belangstellenden zagen hoe kransen werden gelegd namens de overheid, familie en/of nabestaanden en organisaties van (oud) militairen. Loco-burgemeester Gerrit Krol legde een krans namens de Vereniging van Friese Gemeenten. Na de kranslegging werd de plechtigheid besloten met een defilé langs het monument.