Nieuw-Vlaamse Alliantie


Tewerkstelling personen met een handicap: lokale besturen moeten meer inspanningen leveren (29/08/07)

Eind 2005 bleek uit een enquête van minister Keulen, op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens, dat personen met een handicap amper 1,5% uitmaken van het totaal personeelsbestand van de lokale besturen (provincies, gemeente en ocmws).

Zelfs de 30 jaar oude verplichting om op 55 statutaire personeelsleden
1 persoon met een handicap in dienst te nemen was voor de overgrote meerderheid van de gemeenten en ook de provincie Vlaams-Brabant geen evidentie.

De nieuwe rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeenten en provincies ligt momenteel voor advies bij de Raad van State. In de nieuwe tekst wordt gestreefd naar 2% personen met een handicap op het totale personeelsbestand. Helga Stevens is tevreden dat, zoals zij had gevraagd, de norm niet meer enkel van toepassing is op statutaire personeelsleden maar ook de contractuele. De norm zelf noemt Helga Stevens echter bedroevend laag.

Maar liefst 10% van de niet-werkende werkzoekenden heeft een arbeidshandicap. Met een norm van 2% duiken de lokale besturen zwaar onder de 4,5% die de Vlaamse overheid voor de eigen diensten als streefdoel voorop stelt. Nochtans is werken bij lokale besturen dichtbij huis voor personen met een handicap, die vaak minder mobiel zijn, eerder een optie.

Bovendien is ook op geen enkele manier voorzien in enige (financiële) stimulans, opvolging of sanctionering voor de besturen. In de nieuwe rechtspositieregeling bestaat de mogelijkheid bepaalde vrije arbeidsplaatsen voor te behouden voor personen met een handicap. Ook dit hangt echter volledig af van de goede wil van de gemeenten en provincies. Het risico is dan zeer reëel dat deze verplichtingen, net als het KB van 1977, opnieuw dode letter zal blijven.

Helga Stevens zal Marino Keulen na het reces dan ook vragen naar zijn reactie op dit akkoord tussen werkgevers en vakbonden. Hijzelf liet enkele maanden terug weten dat hij verder wil gaan dan vrome voornemens en goede intenties en voorstander is van afdwingbare normen. Afdwingbare normen zijn in dit akkoord echter niet terug te vinden. Er is volgens Helga Stevens zelfs amper sprake van vrome voornemens en goede intenties. Met die 2% gaan de sociale partners zelfs onder het quotum van 2,5% dat de Vlaamse Regering in 1997 had aanbevolen.

Helga Stevens vraagt dat binnen het Comité C door de sociale partners gezocht zou worden naar maatregelen om de bepalingen uit de rechtspositieregeling hard te maken. Daarnaast vraagt zij van Vlaams minister Keulen extra stimuli zoals een fonds dat een loonkostensubsidie betaalt aan de gemeenten die een personen met een handicap aanwerven. Dergelijke loonkostensubsidie bestaat reeds voor de privé-sector en sinds dit jaar introduceerde Vlaams minister Bourgeois dit ook voor de Vlaamse overheid. Voor de lokale besturen, één van de grootste werkgevers van Vlaanderen met meer dan 50.000 personeelsleden, ontbreekt dit echter nog steeds.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be