Socialistische Partij

Steun vakbeweging en grootste ouderenbond voor actie Stop Uitverkoop Thuiszorg

29-08-2007 * Verschillende vakbonden en de grootste ouderenbond ANBO hebben zich achter de actie Stop Uitverkoop thuiszorg geschaard. De organisatie roepen hun leden en sympathisanten op de actie van het Comité Zorg Geen Markt te ondertekenen.

Vakbondbestuurder Leon Vincken: "De gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor de thuiszorg worden steeds duidelijker voor de werknemers. Talloze reacties per mail, telefoon en commentaren in onze forums geven daar blijk van. Leden eisen van de bond dat deze zich hard blijft opstellen om banen in de thuiszorg te behouden. CNV Publieke Zaak maakt zich hier al vanaf de eerste discussie over de WMO sterk voor. Reden om nu ook deze politieke actie te steunen."

De beroepsorganisatie en vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 steunt de actie eveneens. Deze bond heeft veel leden onder verpleegkundigen in de thuiszorg. Deze wijkverpleegkundigen werken vaak samen met de thuiszorgmedewerkers wier banen nu op het spel staan. Veel wijkverpleegkundigen laten weten dat zij zien hoe de kwaliteit van zorg achteruit holt. Ook zien zij met lede ogen de basiszorg, de ziel van het werk van verpleegkundigen en verzorgenden, ondermijnd en uitgehold worden. "Het eerste wat mensen nodig hebben is een schoon lichaam, in een schone omgeving met voldoende eten en drinken. Dat is de basis, dat weet iedereen die in de zorg werkt of zorg nodig heeft. Als we dat als maatschappij al niet meer willen betalen, waar zijn we dan mee bezig?" aldus een wijkverpleegkundige op de site van de bond.

De Unie Zorg & Welzijn, een vrij nieuwe bond in de zorg, hoefde niet lang na te denken over de vraag of ze de actie wilde steunen. "Het is belangrijk dat alle partijen er alles aan doen een stabiele en verantwoorde situatie te creëren in de thuiszorg," aldus de Unie Zorg & Welzijn.

De grootste ouderenbond van Nederland, ANBO, heeft ook laten weten de actie steunen. Veel mensen zijn bang voor hun toekomst, constateert de bond. Zeker nu er uitgelekt is dat er op de zorg nog eens 600 miljoen bezuinigd moet gaan worden. De ANBO vraagt haar leden, net als de vakbonden, om de petitie te tekenen.

Waarschijnlijk sluiten binnenkort meer bonden en beroepsvereniging zich aan bij de actie.