Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 29 augustus 2007

Hier vindt u de persberichten naar aanleding van de besluiten college van B en W van 8, 21 en 28 augustus 2007.

Visrecht gemeentelijke vijvers verpacht aan Hengelsportfederatie Wie wil vissen in de vijvers die eigendom zijn van de gemeente Delfzijl moet hiervoor voortaan toestemming vragen aan de Hengelsportfederatie Groningen/Drenthe.

Het college van B en W heeft het visrecht aan de federatie verpacht. De Hengelsportfederatie neemt de taak van de gemeente over en zorgt voor een goed visbestand in de vijvers. Het is niet nodig om lid te zijn van de Hengelsportfederatie; vissers moeten wel in het bezit zijn van een geldige visakte.

Uitbreiding kantoren Koninklijke Wagenborg
Koninklijke Wagenborg Delfzijl gaat het kantorenpand aan de Marktstraat en de Oude Schans in Delfzijl uitbreiden en vernieuwen. Het college van B en W heeft dinsdag besloten in principe planologische medewerking hieraan te verlenen.
Het pand aan de Oude Schans is van oudsher onderdeel van de vesting Delfzijl. Met de bouw van nieuwe kantoren wordt dit pand gesloopt. Uit bouwhistorisch onderzoek is naar voren gekomen dat in dit van buiten onooglijke gebouw een belangrijke kern van een 17e eeuws militair utilitair gebouw schuil gaat met een interessante bouwgeschiedenis. Met Koninklijke Wagenborg is afgesproken dat het pand niet ongedocumenteerd gesloopt wordt en dat deze materialen hergebruikt worden of behouden blijven.
De welstandscommissie staat positief ten opzichte van het bouwplan. De normale procedures voor het aanvragen van de vergunningen moeten nog worden doorlopen.

Uitbreiding begraafplaats Wagenborgen

De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de Kerkvoogdij der Hervormde gemeente van Wagenborgen over de aankoop van een perceel grond voor de uitbreiding van de begraafplaats in Wagenborgen.

Hierdoor zal er voldoende begraafruimte zijn voor de komende decennia. De uitbreiding houdt in dat de groensingel tussen het gemeentelijk perceel en het perceel van de kerkvoogdij wordt gewijzigd in begraafplaats. De gemeente verwerft de grond voor een symbolisch bedrag van 1 euro en betaalt de kosten voor de notaris en de kadastrale aanpassing.

Mantelzorgers krijgen structurele ondersteuning uit Wmo-budget

De financiële ondersteuning van mantelzorgers (vrijwilligers die langdurig en vaak intensieve zorg verlenen voor een chronisch zieke) wordt met ingang van de tweede helft van dit jaar structureel gefinancierd uit het Wmo-budget.

Na een evaluatie van het afgelopen jaar is besloten de ondersteuning te structureren, omdat de mantelzorg ook deel uitmaakt van de prestatievelden in de Wmo. De subsidie gaat op jaarbasis zon 37.500 euro bedragen. Voor dit jaar wordt nog 18.176 euro uit het Wmo-budget betaald.

De mantelzorgondersteuning werd het afgelopen jaar opgezet als proefproject, samen met het Zorgkantoor en de SWD. Het doel van het mantelzorgbeleid op langere termijn is het opbouwen van een netwerkstructuur met maatschappelijke en professionele organisaties en de daadwerkelijke ondersteuning van mantelzorgers.

Nieuw gemeentelijk rioleringsplan tot 2011

Het college van B en W stelt de raad voor om akkoord te gaan met het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan 2007-2011. Na vaststelling voldoet de gemeente weer aan de planverplichting zoals bedoeld in de Wet Milieubeheer.

Het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan is een voortzetting van het huidige gemeentelijke rioleringsbeleid. De komende 5 jaar wordt 767.500 euro per jaar geïnvesteerd in het riool. Bovendien is voor de renovatie van de rioleringen jaarlijks tot en met 2010 een bedrag van 630.000 euro beschikbaar. Vanaf 8 oktober ligt het plan gedurende 6 weken ter inzage op het gemeentehuis. De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de Kerkvoogdij der Hervormde gemeente van Wagenborgen over de aankoop van een perceel grond voor de uitbreiding van de begraafplaats in Wagenborgen. Hierdoor zal er voldoende begraafruimte zijn voor de komende decennia. De uitbreiding houdt in dat de groensingel tussen het gemeentelijk perceel en het perceel van de kerkvoogdij wordt gewijzigd in begraafplaats. De gemeente verwerft de grond voor een symbolisch bedrag van 1 euro en betaalt de kosten voor de notaris en de kadastrale aanpassing.