Provincie Zuid-Holland

Meer jeugdigen vroeger helpen door uitbreiding van het jeugdzorgaanbod en investeren in preventie en nazorg 29-08-2007

De Zuid-Hollandse jeugdzorg in 2008

De vraag naar jeugdzorg blijft groeien. In de periode 2002-2006 was de groei gemiddeld 19% per jaar; ook in 2007 houdt de sterke toename aan. Ramingen laten zien dat het aantal cliënten dit jaar met 30% zou kunnen gaan stijgen en het aantal meldingen van kindermishandeling met zelfs 44%.

Daarom wil de provincie Zuid-Holland enerzijds dat de capaciteit van de jeugdzorgaanbieders toeneemt zodat meer jeugdigen kunnen worden geholpen. Anderzijds moet de instroom in de jeugdzorg worden beperkt en de uitstroom vergemakkelijkt. Vroegtijdige ondersteuning en zorg door de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin moet ervoor zorgen dat minder jeugdigen een beroep doen op jeugdzorg. En als de nazorg voor jeugdigen beter wordt, bijvoorbeeld altijd snel een passende woonruimte, kan sneller worden overgeschakeld van residentiële naar ambulante zorg.

Centra voor Jeugd en Gezin
In 2008 starten gemeenten met het oprichten van Centra voor Jeugd en Gezin. De provinciale expertisecentra ondersteunen de gemeenten hierbij. Ook op andere manieren speelt de provincie een ondersteunende rol bij de vormgeving van het preventieve jeugdbeleid door gemeenten. In 2008 is hiervoor 6,8 miljoen beschikbaar.

Bureau Jeugdzorg
Met Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland wordt afgesproken om het maximale aantal cliënten voor een gezinsvoogdijmedewerker terug te brengen naar 15, om de administratieve druk met 10% te verminderen en de doorverwijzing naar de jeugdzorgaanbieders met 10% te versnellen. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling mag géén wachtlijst ontstaan. Bovendien moet in 2008 een plan worden opgesteld op basis waarvan activiteiten die niet tot de kerntaken van Bureau Jeugdzorg behoren, vanaf 2009 worden afgebouwd. In 2008 is voor de bekostiging van de activiteiten van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland ruim 26 miljoen euro beschikbaar.

Jeugdzorgaanbod
Met de jeugdzorgaanbieders wordt afgesproken om op korte termijn de capaciteit uit te breiden om de groeiende instroom van jeugdigen op te vangen en de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Ook worden afspraken gemaakt over een soepelere uitstroom uit zware residentiële behandeling naar ambulante nazorg in de eigen regio. Zuid-Hollandse gemeenten wordt gevraagd een actieve rol te spelen bij het mogelijk maken hiervan, bijvoorbeeld door het snel beschikbaar stellen van passende woonruimten voor jongeren. In 2008 is voor de bekostiging van het jeugdzorgaanbod in Zuid-Holland ruim 93 miljoen euro beschikbaar.

In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan nieuwe vormen van jeugdzorg als alternatief voor de opvang in een justitiële inrichting. Zo heeft de provincie Zuid-Holland in samenspraak met de stadsregio Rotterdam een plan ingediend bij het ministerie voor Jeugd en Gezin voor een nieuwe (gesloten) jeugdvoorziening in Zuid-Holland voor 150 jeugdigen met ernstige gedragsproblemen. De te hanteren methodiek - met veel aandacht voor onderwijs - is ontwikkeld door de jeugdzorgaanbieders Horizon en Harreveld. In deze nieuwe voorziening wordt ook de bestaande capaciteit van de sector Prisma van Jongerenhuis Harreveld ondergebracht.

Vervolg
De voornemens van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op het terrein van jeugdbeleid en jeugdzorg staan verwoord in het Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2008 dat door GS is vastgesteld en toegestuurd aan de betrokken organisaties met het verzoek erop te reageren. Vóór 1 december 2007 stellen GS het definitieve Uitvoeringsprogramma Jeugd 2008 vast.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22