Gemeente 's-Hertogenbosch

29-08-2007
Wijziging inzameling groente-, fruit- en tuinafval

Het college stelt de raad voor om vanaf 1 februari 2008 het groente- en fruitafval (de GF-fractie) tweewekelijks en tegelijk met het restafval in te zamelen (grijze container). Het tuinafval (de T-fractie) wordt dan tweewekelijks ingezameld in de groene container. De aanpassing van de huidige gft-afval inzameling heeft milieuhygiënische, bedrijfsmatige en financiële voordelen. Omdat het huidige `stankprobleem' verdwijnt kan daardoor de bestaande zomerinzameling (wekelijks gft-afval inzamelen gedurende de maanden juni, juli en augustus) met ingang van 2008 komen te vervallen.

Aanleiding
Recente onderzoeken tonen aan dat er, met de kwaliteit van de huidige verbrandingsovens, nog maar weinig verschil is tussen verbranden, composteren of vergisten van gft-afval. De staatssecretaris van VROM heeft eind 2004 al op advies van het Afval Overleg Orgaan (thans Senternovem) besloten om een soepeler inzamelplicht voor het gft-afval mogelijk te maken door een wijziging van de wet Milieubeheer. Deze wetswijziging zal naar verwachting eind 2007 of mogelijk begin 2008 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Vooruitlopend hierop mogen gemeenten al starten met de gewijzigde inzameling.

Voorstel
Concreet houdt het voorstel van het college in:
- dat met ingang van februari 2008 voor woningen met een minicontainer voor gft-afval de GF-fractie met het restafval tweewekelijks met de (grijze) minicontainer wordt ingezameld en verwerkt;
- dat de T-fractie (tuinafval: snoeihout, blad, gras e.d.) eveneens tweewekelijks wordt ingezameld met de (groene) minicontainer. Deze fractie kan vervolgens bewerkt worden tot biomassa, waarmee uitvoering kan worden gegeven aan de gemeentelijke doelstelling om 5% duurzame energie toe te passen in 2010 en 10 % in 2020;

- dat de huidige zomerinzameling met ingang van 2008 kan komen te vervallen.
De inzameling en verwerking van gft-afval bij gestapelde woningbouw en hoogbouw blijft ongewijzigd.

Lagere afvalstoffenheffing
De nieuwe manier van inzamelen van het totale gft-afval levert een jaarlijkse netto besparing op van in totaal EUR 350.000,-. Een deel daarvan (EUR 210.000,-) zal worden ingezet om de afvalstoffenheffing met ingang van 2008 met EUR 3,55 per aansluiting te verlagen. Het resterende deel (EUR 140.000,-) zal worden gebruikt ter afdekking van de kosten van inning van de Afvalstoffenheffing (EUR 130.000) en die van milieuhandhaving (EUR 10.000). Beide bedrijfsgebonden kosten werden tot nu toe respectievelijk niet of slechts gedeeltelijk in de heffing verwerkt. Deze kosten zullen als ombuigingsmaatregel bij de begrotingsbehandeling 2008 worden ingebracht.

Service burgers
Het serviceniveau aan de burger voor wat betreft tuinafval blijft op het huidige hoge niveau. Het systeem van de wekelijks alternerende inzameling blijft immers in stand, het grof snoeiafval kan gratis op afroep aan huis, mits goed aangeboden, opgehaald worden of naar één van de milieustations worden gebracht. Verder kunnen burgers, als zij daar behoefte aan hebben, nog steeds gratis extra containers voor tuinafval voor eigen gebruik aanvragen.
Door het in stand houden van deze hoge service voor wat betreft het tuinafval is er geen noodzaak om in het groeiseizoen de dubbele inzameling van met name de T-fractie in stand te houden.

Zomerinzameling
De zomerinzameling wordt elk jaar georganiseerd in de vakantiemaanden `bovenop' de normale inzameling. Deze zomerinzameling is in 1996 in het leven geroepen. Daarmee werd tegemoet gekomen aan het bezwaar van het ontstaan van stank als gft-afval bij warm weer langer in de container blijft zitten. Uit onderzoek blijkt dat de zomerinzameling nauwelijks leidt tot een verhoogde aanbieding van gft-afval. Juist in die periode zijn veel vaste krachten van de Afvalstoffendienst met vakantie en worden zij vervangen door inhuurkrachten. Veel containers worden niet buiten gezet en wat buiten staat is voor het merendeel minimaal gevuld en wat er in zit is bovendien vaak verpakt in plastic.
Als de onverpakte natte GF-fractie wordt toegevoegd aan het droge restafval wordt het vocht daar voor een groot deel aan ontrokken en wordt het rottingsproces van deze GF-fractie aanmerkelijk vertraagd waardoor het stankprobleem tot het verleden behoort. Conclusie is, dat in de zomerperiode dezelfde hoeveelheid wordt opgehaald, echter met een dubbele inzet van mens en voertuig.
Het college stelt dan ook voor de zomerinzameling met ingang van 2008 te beëindigen. Een bijkomend milieuvoordeel met het vervallen van de zomerinzameling is de afname van transportbewegingen, geluid, hoeveelheid brandstof, emissie van uitlaatgassen en fijn stof.