Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

12 juli 2007 Fall Out
Portretten uit Chernobyl, Majak, Semipalatinsk en Seversk Robert Knoth


1 september t/m 18 november 2007

Robert Knoth fotografeert plaatsen uit de voormalige Sovjet-Unie. Het leven lijkt er niet anders dan elders. Er wordt gewerkt en gesport, kinderen gaan naar school, vee graast in de wei. Het verschil wordt duidelijk met de wetenschap dat Knoth in Chernobyl, Majak en Tomsk fotografeert. Met de tentoonstelling Fall Out presenteert de Kunsthal Rotterdam indringende portretten van inwoners van Oekraïne, Rusland en Kazachstan met foto's van landschappen en meren van diezelfde gebieden. De sobere zwart-wit foto's laten een samenleving zien waar het leven ogenschijnlijk `normaal' is, maar waaruit op het tweede gezicht blijkt dat het verleden er nog altijd de baas is.

Tsjernobyl
De allesverwoestende kernramp die 21 jaar geleden in de nacht van 26 april 1986 in Chernobyl plaatsvond, staat in ons collectieve geheugen gegrift. De grote wolk radioactief materiaal die vrijkwam, dreef door de wind naar het noorden, onder andere richting Wit-Rusland. In 2006 reist Robert Knoth met zijn camera naar de Oekraïne waar de verongelukte centrale stond, maar ook naar de Russische plaatsen Majak en Tomsk en het Kazachstaanse Semipalatinsk, plaatsen waar al eerder mysterieuze nucleaire ongelukken gebeurden. In 1957 explodeerde in Majak één van de opslagtanks van het enorme nucleaire complex waar sovjetkernkoppen werden gemaakt. Zo'n 272.000 mensen werden blootgesteld aan veel te hoge stralingsniveaus. Niemand werd geïnformeerd. In het gebied komen nog altijd kinderen met een aangeboren afwijking ter wereld.

Certificaat No. 000358
In elk huis dat Knoth bezoekt, is wel iemand ziek. In schoolklassen ontbreken altijd leerlingen die wegens ziekte thuis zijn. De zesjarige Ayna Gul gaat nooit meer naar school. Haar ouders schamen zich voor hun dochter die sinds haar derde jaar niet meer groeit. Ook de vijftienjarige Annya Pesenko is slachtoffer van Chernobyl. Ze is ziek en bezit het Chernobyl-certificaat, No. 000358. Het document is gewild, want het geeft recht op gratis medicijnen, gratis openbaar vervoer en flinke korting op energierekeningen. Knoth maakt duidelijk dat, hoewel niet altijd zichtbaar, de gevolgen van de nucleaire testzones nog altijd breed in de samenleving voelbaar zijn.

Robert Knoth
Knoth's foto's laten ons de gevolgen zien van radioactieve ongelukken in een tijd dat kernenergie weer actueel is in het klimaatdebat. Het fotowerk van Robert Knoth (1963) verscheen in media als The New York Times en op National Geographic. NRC Handelsblad publiceerde onlangs zijn fotoserie over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor het eskimodorp Shishmaref. Het werk uit het boek Certificate No. 000358 is onderscheiden met drie internationale prijzen, waaronder de World Press Award 2006.

Onze persberichten voortaan digitaal ontvangen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@kunsthal.nl o.v.v. `digitaal pb' met uw gegevens: > op welk postadres u onze persberichten nu ontvangt > voor welk medium u schrijft (lange of korte termijn?) > op welk e-mail adres u onze persberichten in de toekomst wilt ontvangen

> Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Willemijn van Drunen, t. 010-4400323; Femke van der Stoep, t. 010-4400321, 06-24820655; f. 010-4367152; communicatie@kunsthal.nl > Bij publicatie graag vermelden:
info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---- --