Gemeente Ferwerderadiel

Open dag archeologie Hallum groot succes

29-08-2007 12:47

De open dag rond de archeologische vindplaats terp "Hof van Hallum" te Hallum, die zaterdag 25 augustus jl. door de gemeente en ARC Groningen georganiseerd werd, was een groot succes. Maar liefst 800 belangstellenden kwamen het afgegraven gebied en de door ARC speciaal ingerichte tentoonstelling bekijken.

In de maanden mei t/m juli 2007 is op het voormalige terrein van de Hellema fabriek door ARC bv Groningen een opgraving uitgevoerd. Reden van het onderzoek was de geplande nieuwbouw van het te bouwen woon-zorgcomplex "Hof van Hallum".

Tijdens het onderzoek zijn bewoningsresten uit de Romeinse Tijd en Vroege Middeleeuwen blootgelegd. Het betreft onder meer restanten van zodenhuizen. Het onderzoek heeft naast bewoningsresten ook een grote hoeveelheid bijzondere vondsten opgeleverd. Uit een Romeinse sloot is een grote hoeveelheid productieafval van een koperslager geborgen. Het gaat hier om honderden fragmenten knipafval van koperplaatwerk, fragmenten van koperbaartjes, halffabrikaten en zelfs complete objecten van koper en of brons. Vermoedelijk is deze grote hoeveelheid koper als depot begraven en door omstandigheden nooit meer door de eigenaar opgegraven. Deze unieke vondst zal ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden ten aanzien van deze bijzondere ambacht in specifiek deze periode.

Sporen en lagen uit de Vroege Middeleeuwen hebben een groot aantal interessante gebruiksvoorwerpen opgeleverd, waaronder enkele bijzondere mantelspelden. Enkele spelden dateren zelfs uit de vijfde eeuw na Chr., evenals fragmenten van zogenaamd Angelsaksisch aardewerk. De vijfde eeuw is voor Friesland een bijzondere periode temeer omdat er nog relatief weinig over bekend is. Wellicht zullen deze vondsten in relatie tot de contexten tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

In de komende maanden zullen de sporenvondsten door de archeologen worden bestudeerd. Dit resulteert uiteindelijk in een opgravingsrapport waarin alle afzonderlijke sporenvondsten uitgebreid worden behandeld. Dit vraagt zeker nog vele maanden onderzoekstijd.

Binnenkort kunt u hier de folder van ARC Groningen, met nog specifiekere informatie over de archeologische vondsten, downloaden.