Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Prorail past perrons aan; openbaar vervoer wordt toegankelijker


Prorail begint in september 2007 met het aanpassen van een groot deel van de perrons in de provincies Groningen en Friesland. Dit initiatief is een belangrijke impuls voor de verbetering van de toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer in Nederland.

Zelfstandig reizen

Zelfstandig kunnen reizen per trein is voor iedereen van belang, ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. De CG-raad pleit voor het aanpassen van de stations in de rest van het land, zodat een treinreis in Nederland voor iedereen obstakelvrij is.

Toegankelijk maken

Het plaatsen van liften, toegankelijke toiletten en bewegwijzeringen in braille maken de stations toegankelijker. Daarnaast is een gelijkvloerse overgang van perron naar trein een belangrijke voorwaarde. Een gelijkvloerse instap van treinen betekent een enorme vooruitgang voor mensen die slecht ter been zijn, alleen met hulpmiddelen kunnen lopen of in een rolstoel zitten. Uiteindelijk zullen alle treinen moeten worden voorzien van een lage vloer en perrons aangepast worden aan deze instaphoogte.

Eerste stappen

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft samen met vervoerders en Prorail afgesproken dat zij het Openbaar Vervoer in Nederland toegankelijk gaan maken. De CG-Raad is betrokken bij de uitwerking van deze afspraken. Prorail start in de provincies Groningen en Friesland, omdat het treinmateriaal van vervoerder Arriva voorzien is van een lage instap. Uiteindelijk zullen de perrons in heel Nederland worden aangepast.

Voor meer informatie over de werkzaamheden: www.prorail.nl.

(Geplaatst: 29 augustus 2007)

---