Gemeente Harlingen

Meer aandacht voor veiligheid tijdens Visserijdagen 27-8-2007
Een groot publieksfeest organiseren vergt vandaag de dag veel meer dan alleen het contracteren van wat artiesten. Op allerlei terreinen moeten er voorzieningen worden getroffen om bijvoorbeeld een feest als de Visserijdagen veilig en ordelijk te laten verlopen. Daarom heeft een werkgroep van het organiserende Comité Visserijdagen samen met de gemeente Harlingen vorig jaar het initiatief genomen om een integraal veiligheidsplan voor de stad op te zetten. Ondanks het feit dat de Visserijdagen niet of nauwelijks betrokken is geweest bij ernstige calamiteiten toch een belangrijk punt van aandacht.

De gemeente en het Comité Visserijdagen hebben contact gezocht met alle partijen die betrokken zijn bij de hulpverlening, zoals de regionale politie, het Korps Landelijke Politie Diensten, brandweer, KNRM, de geneeskundige hulpverlening en de diverse Defensie-onderdelen die tijdens de Visserijdagen aanwezig zijn. Gezamenlijk is een integraal veiligheidsplan/draaiboek samengesteld. Verder zal op de zaterdag van de Visserijdagen, een mobiele commandowagen met video-installatie op de Nieuwe Vissershaven worden gestationeerd, om bij eventuele calamiteiten de verbinding tussen de diverse hulpdiensten te verzorgen. Daarvoor wordt ook een aantal extra antennes op Almenum geplaatst, om een goede verbinding in de hele stad te bewerkstellingen. Verder wordt een groot aantal vertegenwoordigers van de betrokken partijen uitgerust met portofoons. Op die manier kan bij geval van calamiteit onmiddellijk verbinding met de commandowagen worden gelegd via het C2000-systeem en de marifoon.

Het doel van de onderlinge afstemming op voorhand, is om ervoor te zorgen dat de Visserijdagen veilig verlopen, maar ook dat er adequaat kan worden ingespeeld als er zich onverhoopt calamiteiten voordoen. Het veiligheidsplan heeft een sterk karakter van 'beter voorkomen dan genezen'. De risico's van alle evenementen zijn in kaart gebracht en daarop is de organisatie afgestemd. Een waarborg voor rust en veiligheid, aldus de samenwerkende partijen.

De GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen) draagt samen met de gemeente Harlingen zorg voor de veiligheid en coördinatie en de uitvoering van de geneeskundige hulpverlening tijdens de Visserijdagen.

Extra maatregelen
Naast het zekerstellen van goede communicatie is ook een aantal bijzondere maatregelen genomen. Voor de wat ernstiger ongevallen rijdt er een motorambulance door de stad en is er een heli-landingsplaats aangewezen. Daardoor zal het parkeren in bermen niet meer overal worden
toegestaan en door de politie worden gecontroleerd, op straffe van wegslepen. "Helaas, maar we moeten er begrip voor hebben dat een goede doorstroming van het verkeer, in casu de hulpdiensten, bij calamiteiten de hoogste prioriteit heeft. Om dit probleem enigszins op te vangen, bieden we dankzij een kortingsactie met vervoersorganisatie Arriva een aantrekkelijk alternatief, namelijk goedkoper met de trein naar Harlingen reizen", aldus de veiligheidsmensen van het Comité Visserijdagen.
Om de veiligheid van de bezoekers verder te optimaliseren, heeft de brandweer aangekondigd dit jaar preventief te controleren bij open gasvuur.
Gasslangen, drukregelaars en dergelijk moeten in perfecte staat verkeren. Bij ondeugdelijke apparatuur worden de gasflessen afgekoppeld.

Relevante dossier
Visserijdagen 2007
Alle gerelateerde nieuwsberichten Alle gerelateerde nieuwsberichten